• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Yargıtay'dan Gezi tebliğnamesi: Mücella Yapıcı dışındakilere onama talep edildi

08/07/2023 01:29

CANAN COŞKUN

canancoskun@diken.com.tr

@canancoskun

Yargıtay başsavcılığı Gezi Parkı davasıyla ilgili hazırladığı tebliğnamede Osman Kavala’ya verilen müebbet hapis cezasıyla Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Mine Özerden ve Hakan Altınay’a 18’er yıl hapis cezasının onanması istendi.

Mücella Yapıcı hakkında ‘kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden’ mahkumiyetin bozulması talep edildi.


Başsavcılık, TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay hakkında yargılamanın durması gerektiği düşüncesine katılmadı. Tahliye edilip edilmemesiyle ilgili bir görüş bildirilmedi.

Görsel: Diken

Gezi Parkı davasında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Nisan 2022’de hükmü açıklamış, ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara 18’er yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme, sanıkların ‘ceza miktarı ve adli kontrol tedbirinin tutuklamadan beklenen menfaati sağlayamayacağı’nı gerekçesiyle tutuklanmasına hükmetmişti.

Mahkemenin hükmüne itirazı önce istinaf mahkemesi inceledi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi, kararı yerinde bulduktan sonra dosya Yargıtay’a taşındı. Nihai karardan önce Yargıtay başsavcılığı tebliğnamesini 7 Temmuz’da hazırladı.

Tebliğnameden öne çıkan kısımlar şöyle:

Tebliğnamede, 15 Temmuz darbe girişiminin yanında dönemin bakanlarının isminin karıştığı 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması ‘darbe girişimi’ olarak tanımlandı. Gezi davasında ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla ilgili değerlendirme yapılırken, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimleriyle ilgili Yargıtay kararlarına atıf yapıldı.

Delil yine tapeler

Davanın başlangıcında delil olarak gösterilen telefon tapelerinin Fethullahçı yargı mensuplarının usulsüz kararlarıyla kaydedildiği ortaya çıkmıştı. Savcılığın ‘yeniden kıymetlendirdiğini’ belirttiği tapeler tebliğnamede de karşımıza çıkıyor. Kavala’nın ‘gaz maskesi, poğaça ve plastik masanın sağlanması’ konuşmaları da bunlar arasında yer alıyor. Tebliğnamede, Kavala’nın rolüyle ilgili şöyle bir yorum yapılıyor:

“Sanık Mehmet Osman Kavala’nın oluşturduğu ağı bir vücut gibi düşündüğümüzde, sanığın, her faaliyetin icraya konulmasından önceki son karar mercii olduğu, bu yönüyle organizmanın beyni konumunda olduğu anlaşılmaktadır.”

STK’lara sesleniş

Başsavcılık, tebliğnamenin üçüncü bölümünde Gezi Parkı eylemleri sırasında düzenlenen forumlara ve etkinliklere değinildi. Savcılık, burada sivil toplum kuruluşlarına şöyle seslendi:

“Kendi ulusal bağımsızlığını koruyarak insan olmanın gereği hak ve özgürlüklere sahip olmanın yöntemi, sade halka demokrasi işlerinden anlamayan olarak bakıp yabancı eli mi aramaktır? Bu kadar hukukçusu, siyaset bilimcisi, tarihçisi olan ülkemizde, halkların daha ileri hak ve özgürlükleri elde etmeleri için yapılacaklar konusunda operasyon niteliği öne çıkan ve bunu yerel güçlerle ilerleten STK’lar için şu soruların cevaplanması gerekmektedir. Hangi saikle (İbn Haldun; geçim yolları, mülk bahsindeki ) buradaki geçim yolu ve yönetme motivasyonu nedir?”

Can Atalay yorumu

Tebliğnamede TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’ın hukuki durumuyla ilgili de görüş bildirildi. Gezi Parkı eylemleriyle ilgili soruşturma ve kovuşturmanın milletvekili seçilmeden önce başladığını belirten başsavcılık “Durma kararı verilmesinin gerektiği düşüncesine iştirak edilememiştir” yorumunu yaptı.

Trafik kazasından doğan tanıklık

Tebliğnamede, Kavala’yla ilgili ilgi çekici tanıklara da yer verilmiş. Tanıklardan ilkinin ismi ‘Ali Paçavra’. Paçavra, 25 Ekim 2017 tarihli bilgi alma tutanağında şunları anlatıyor:

“Ben Osman Kavala’yı yaklaşık 20 yıldır tanırım. Osmanbeyde Agos gazetesinin karşısında binası vardır. Ben bu şahısla 1995-2000 yılları arasında Üsküdar Kanaat Lokantasının önünde kullandığı araç ile arabama çarpma sonucu tanıştım, 2012 yılında benim bir davamdan dolayı Osmanbeyde bundan iş yerine fikir almak için dosyamı götürdüm, kendisiyle görüştüm. O da beni Merter’de bulunan açık adresini bilmediğim kendilerinin avukatlık ofisine gönderdi. Burada avukatlarla görüştüm. Dosyamı Yargıtay onadığı için bir şey yapamam dediler ve gönderdiler. Burada benim koliler içinde bulunan kitaplar dikkatimi çekti. Yaklaşık yedi-sekiz koli kitap vardı. Bu kitapların bir kısmı şu an FETÖ/PDY terör örgütü lideri Fethullah Gülen’in yazmış olduğu Kırık Testi, diğer kısmı da Rus yazar Ivan Gonçarov’a ait kitaplardı.”

Tanıklardan diğerinin ismiyse ‘Duran Pehlivan’. Pehlivan, PKK üyeliğinden dolayı 7,5 yıl hapis cezası almış, cezaevindeki bir tanık. Pehlivan, 11 Aralık 2018 tarihli tanık beyanında şunları aktarıyor:

“(…) Benim de muhbirlik maksadıyla bir dönem takıldım İstanbul Maltepe Gülsuyu Mahallesi’nde örgüte ait bir dernekte Derya Tuna, Müslüm Cevahir, Burcu isimli hala tutuklu olduğunu bildiğim bir şahısla toplanmıştık. O gün Müslüm Cevahir cebinden tomar halinde kağıt belgeler düşürmüştü. Bu belgeleri ivedilikle incelediğimde İstanbul ilinde sol tandanslı örgütler tarafından sıkça eylem yapılan Gülsuyu ve Gazi Mahallesi ile Kartal, Ümraniye ilçelerinde ve ayrıca Okmeydanı‘nda yapılan eylemlere dair Osman Kavala‘nın ve bir kısım iş adamının bu eylemlerin finansmanı maksadıyla para verdiklerine dair belgeler mevcuttur. Ben bunları incelerken bir taraftan da fotoğraflarını çekmiştim. Fotoğrafların bulunduğu sd kart hükümlü olmam sebebiyle ailemdedir. Kendilerinden bu sd kartı bulmalarını istedim. Ailem eğer kartı bulursa Savcılığınızla irtibata geçeceğim.”

Gezi Parkı davasıyla ilgili nihai kararı Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi verecek.

Kategori:Aktüel, Diken özel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

'Savaş Üstüne Savaş' gişede beklentilerin altında: 100 milyon dolar zarar

Paul Thomas Anderson’ın yönettiği ‘Savaş Üstüne Savaş (One Battle After Another)’ yaklaşık bir aydır sinemalarda gösterilse de beklenen hasılata hala ulaşamadı. 

Fansly erişime engellendi

Yetişkin içerik platformu Fansly erişime engellendi.

'Aziz İhsan Aktaş' soruşturması: Savcılık AKP'li Isparta Belediyesi'nden dosya istedi

İtirafçı olup tahliye edilen Aziz İhsan Aktaş’ın elebaşı olduğu iddia edilen ‘suç örgütü’ hakkındaki iddianamenin hazırlanmasının ardından İstanbul başsavcılığı, AKP’li Isparta ve Kütahya (2019-2024 MHP dönemi için) belediyelerinden ihalelere ilişkin dosya talep etti.

Apple, en değerli şirketler listesinde Microsoft'u geçti

Piyasa değeri en yüksek şirketler sıralamasında iPhone 17 satışlarıyla hisseleri yükselen Apple ikinciliğe yükseldi.

Konut fiyatlarındaki reel düşüş 20 aydır sürüyor

Merkez Bankası’nın (MB) verilerine göre konut fiyatlarındaki reel düşüş 20 aydır sürüyor.

Threads, 70 milyon kullanıcıyı geçti
ABD Ukrayna'ya misket bombası gönderecek

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 912 gündür hapiste

YAZARLAR

Kıbrıslı Türkler yıllardır tepeden inşa edilen vesayet düzenini sandıkta çökertti

Mete Hatay

Kıbrıs'ta kim kazandı, kim kaybetti?

Cenk Mutluyakalı

Görünmeyen iletişim: Kokuyla konuşan zihin

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Ah ödüller vah ödüller!

Ayhan Tinin

Sohbeti seven dikenine katlanmaz

Mustafa Alp Dağıstanlı

Büyük restorasyon ve Zizek'in 'utanmazlığı'

Göksun Yazıcı

5 bin yıllık ekmeğin izinde

Nazlı Pişkin

GÜNÜN 11’İ

Mehmet Şakir Örs: Hemen hiçbir ülkede asgari ücret bizdeki kadar önem taşımaz

Ümit İnatçı: Yalnızlık ne mutlak bir iyilik ne de kaçınılması gereken bir kötülüktür

Fehmi Koru: Yalnızca Ersin Tatar kaybetmedi, AK Parti iktidarı da kaybeden tarafta

Ayça Söylemez: Kokain veya meth gibi maddelerin tehlikesine odaklanmışken, fentanil 'yan tehlike' olarak karşımızda duruyor

Haluk Şahin: İşe bak, 2025 yılında da Kıbrıs yazısı yazmak varmış!

Ali Akay: 18'nci İstanbul Bienal'inde karşımıza bir ayağı eksik sıkıntılı bir dünya ortamı çıkıyor

Kamil Tekin Sürek: Devletlerin silahlanmaya ayırdıkları bütçe sürekli artıyor

Alaattin Aktaş: Ekim aylarının klasiği, enflasyon oranının yüksek gelmesidir

Orhan Uğuroğlu: Yerel seçimde öyle bir Osmanlı tokadı yedi ki, sesi sarayın tüm odalarında yankılandı

İbrahim Kiras: Türkiye'nin mevcut siyasi yapısı AB'yle iş birliğinin derinleştirilmesine müsait değil

Soner Yalçın: Kıbrıs'taki sandıktan gayrimeşru işlere duyulan öfke çıktı

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×