17 Aralık soruşturmasında 60 kişi hakkında takipsizlik kararı verildiği gün HSYK, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarını başlatan savcılar Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Celal Kara ile operasyonda adı geçen isimlerin malvarlıklarına elkonulması kararını veren hakim Süleyman Karaçöl hakkında soruşturma başlattı.
Karar ‘oy çokluğuyla’ alındı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, savcılar Öz, Akkaş, Kara ve Hakim Karaçöl hakkındaki ihbar ve şikayetler nedeniyle inceleme izni vermesinin ardından HSYK müfettişlerince hazırlanan rapor tamamlandı.
HSYK 3’üncü Dairesi, hazırlanan rapor doğrultusunda dört isim hakkında soruşturma açılmasına ‘oy çokluğuyla’ karar verdi. Bozdağ’ın onay vermesi durumunda, soruşturma HSYK 2’nci Dairesi tarafından yürütülecek.
17 Aralık savcıları bugüne nasıl geldi?
Dört bakanın istifa etmek zorunda kaldığı 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının ardından ilk olarak dosyadan sorumlu Başsavcı vekili Zekeriya Öz’ün görev yeri değiştirilmişti. Daha sonra ikinci yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcı Muammer Akkaş ve diğer başsavcı vekilleri de görevden alınmıştı.

17 Aralık soruşturmasını başlatan savcı Celal Kara’nın yanına Memur Suçları Bürosu’ndan Ekrem Aydıner ve Özel Soruşturma Bürosu’ndan Mustafa Erol görevlendirilmiş, bu iki savcıya ‘veto hakkı’ tanınmıştı.
29 Ocak 2014’te, soruşturmayı başlatan savcı Celal Kara ile sonradan bu dosyada görevlendirilen Mustafa Erol’a el çektirilmiş, dosyada sadece savcı Ekrem Aydıner kalmıştı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan ile 17 Aralık operasyonunda tutuklanan bakan çocuklarının, soruşturmayı başlatan ve sonrasında görevden alınan savcılara karşı dava açacaklarını açıklamıştı.