Papa Francis’in 1’inci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı devleti tarafından katledilen Ermenilerin ’20’nci yüzyılın ilk soykırımı’na maruz kaldığını söylemesine Vatikan’dan ilk resmi demeç geldi.
Vatikan Basın Sözcüsü Federico Lombardi, Türkiye’den gelen tepkileri dikkate alacaklarını ancak bu konunun bir polemik haline getirilmeyeceğini söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Vatikan gündemine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lombardi, Papa Francis’in ‘Ermeni soykırımı‘ hakkındaki sözlerine ilişkin eğerlendirmelerde de bulundu.
Papa her zaman gayet açık konuşur
“Papa her zaman gayet açık konuşuyor. Papa Francis ayin sırasında sadece, Papa 2’nci Jean Paul ve 2’nci Karekin’in 2001’de imzaladığı ortak bildiriye atıfta bulundu. Yani ‘soykırım’ kelimesini atıfta bulunurken kullandı” diyen Federico Lombardi, Papa’nın tarihsel kavramları kullanırken ‘dahiyane‘ davrandığını belirtti.
Lombardi, “Şunu da söylüyor Papa: ‘Genellikle 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak kabul edilen…’ Papa, tarihsel kavramlandırma konusunda dahiyane davrandı, böylece ‘Ermeni soykırımını tartışmaya devam edelim’ dedi ve geçen asırda birçok başka şey de olduğunu ve hala da olduğuna işaret etti” diye konuştu.
Kabul etmek isteyenler için zengin bir konuşmaydı
Papa’nın amacının, bu tür olayların bir daha yaşanmaması, bunlara karşı uygun bir tavır alınması ve tarihin doğru yazılmasına dikkat çekmek olduğunu belirten Peder Lombardi, sözlerini şöyle sürdürdü. “Kabul etmek isteyenler için bu oldukça açık ve zengin bir konuşmaydı. Papa ayinin sonunda da Türk ve Ermeni halkı arasında uzlaşma ve diyalog olmasını da diledi ve bu oldukça pozitif bir pozisyon. Bu, benim ya da başka birisi tarafından daha ayrıntılı açıklanacak bir şey değil, zira yeterince açıktı.”
Papa’nın niyeti tarihin tartışmalarını deşmekti
“Türk tarafından tepkiler olursa biz bunu dikkate alırız, dinleriz, ancak bunu bir polemik konusu yapmak istemeyiz” diyen Federico Lombardi, “Erdoğan’ın önceki gün söylediği tarihçilerden oluşan karışık bir komisyon kurulması teklifi ilginçti. Bu noktada kesinlikle Pazar günkü ayin güçlü bir şekilde bunu düşünmeye itmiştir” ifadelerini kullandı.
Lombardi, “Papa, tarihi ve günümüzün tartışmalarını deşmek niyetindeydi. Ayrıca diyalogun daha fazla düşünülmesini de istiyor” dedi.