Rusya, resmi haber ajansı Sputnik’in internet sitesine Türkiye’de erişimin engellenmesinin hem hukuk dışı bir eylem hem de temel insan hakları ve özgürlüklerin ihlali olduğunu belirtti.
Bu açıklamayla Türkiye’de basın özgürlüğü ihlallerini eleştiren ülkelere, bu alandaki kendi sicili de pek parlak sayılamayacak Rusya da eklenmiş oldu.
Rus haber ajansı Sputnik’in Türkçe yayın yapan ‘tr.sputniknews.com‘ adresi dahil olmak üzere ajansın 31 dilde yayın yapan internet adreslerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından erişim engeli getirilmişti.
Kararı Twitter hesabından duyuran Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe, “Erişim engeli Sputnik Türkiye’yle sınırlı değil. Doğrudan http://sputniknews.com adresine verildi. 31 dile de erişilemiyor” diye yazmıştı.
Sputnik, Putin’in çıkışına dikkat çekti
Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan de, “Karar artık ifade özgürlüğü konusunda soru işareti bırakmayan ülkede katı sansürün diğer bir örneği… Sputnik‘in Türkiye’de Gazeteciler Cemiyeti’nden birkaç gün önce ödül aldığı göz önüne alındığında karar iyice absürd duruyor” diye konuştu.
Simonyan, Sputnik‘e erişimin Putin’in Türk liderleri eleştirdiği dünkü açıklamalarından birkaç saat sonra kesildiğine de dikkat çekti. Rusya Devlet Başkanı, “Bazı Türk politik liderlerle sorunlarımız var. Radikal gruplarla savaşmaktan çok işbirliği yapıyorlar” demişti.
Rus devletinin sözcüsü
Rus devletinin bakış açısını dünyaya yansıtmak için 2014 yılında kurulan Sputnik, Rossiya Segodnya adlı kamuya ait bir medya holding şirketinin parçası olarak faaliyet gösteriyor.
Rus haber ajansı Sputnik’in Türkçe yayın yapan ‘tr.sputniknews.com‘ adresi dahil olmak üzere ajansın 31 dilde yayın yapan internet adreslerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından erişim engeli getirilmişti.
Kararı Twitter hesabından duyuran sitenin Türkçe içeriğinin genel yayın yönetmeni Mahir Boztepe, “Erişim engeli Sputnik Türkiye’yle sınırlı değil. Doğrudan http://sputniknews.com adresine verildi. 31 dile de erişilemiyor” diye yazmıştı.
TİB’den yanıt yok
İdari tedbir kararın gerekçesi belirtilmemişti. Reuters, erişim engeliyle ilgili olarak TİB yetkililerine ulaşılamadığını belirtti.
İnternet siteleri 5651 sayılı kanun kapsamında mahkeme veya TİB’in ‘idari tedbir’ kararıyla erişime kapatılabiliyor. TİB’in kapattığı internet sitelerine haber verme yükümlülüğü bulunmuyor.