Çin uzay kurumu, 2011 yılında uzaya gönderilen uzay istasyonu Tiangong-1’in yeniden dünya atmosferine girdiğini ve bugün Güney Pasifik üzerinde infilak ederek yandığını açıkladı.
Kurum, internet sitesinde yaptığı açıklamada aracın ‘büyük kısmının’ TSİ 03.15’te atmosfere yeniden girdiğini ve ardından yandığını duyurdu ancak parçaların nereye düşmüş olabileceğini belirtmedi.
Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden astrofizikçi Brad Tucker, Tiangong-1’in parçalarının Tahiti’nin yaklaşık 100 km kuzeybatısına düşmüş olabileceğini söyledi.
Düşen parçalar 700-800 kilo arası
Reuters’a yaptığı açıklamada “Küçük parçalar kesinlikle yüzeye çıkar” diyen Tucker, aracın yaklaşık yüzde 90’ının atmosferde yanıp yok olmasına rağmen dünyaya düşen parçaların yine de 700-800 kilo arası ağırlıkta olacağını belirtti.
Çin cuma günü yaptığı açıklamada, büyük parçaların yere ulaşmasının beklenmediğini söylemişti.
ABD hava kuvvetlerinin, dünya yörüngesindeki tüm yapay nesneleri izleyen ve tespit eden 18’inci Uzay Kontrol Filosu, Tiangong-1’in Güney Pasifik üzerinden atmosfere girişini izlediğini ve bunun Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore ve Britanya’daki eş kurumlarca da teyit edildiğini açıkladı.
Uzayda kalış süresi birkaç kez uzatıldı
Uzunluğu 10.4 metre olan Tiangong-1 veya ‘Göksel Saray 1’ adlı uzay aracı, 2023 yılına kadar yörüngeye kalıcı bir istasyon yerleştirmeyi amaçlayan Çin’in iddialı uzay programı uyarınca kenetlenme ve yörünge deneyleri yapmak üzere 2011’de uzaya fırlatılmıştı.
Başlangıçta 2013 yılında görevini tamamlanması planlanmış olan aracın uzayda kalış süresi birkaç kez uzatıldı.
Çin’in aracın atmosfere dönüşünün 2017 sonlarında olacağını söylemesine rağmen bunun gecikmesi üzerine bazı uzmanlar uzay laboratuarının kontrolden çıkmış olduğunu öne sürmüştü.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, uzay aracıyla ilgili gelişmelerin düzenli olarak Birleşmiş Milletler uzay ajansına iletildiğini ve ekleyecek başka bilgiye sahip olmadığını söyledi.