'Taksim'de 1 Mayıs'tan 'kaos senaryosu' çıkaran Akşam, olası polis şiddetinden HDP'yi sorumlu tuttu

30 Mart seçimleri sonrası Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasına bizzat balkondan katılan işadamı Ethem Sancak’ın sahibi olduğu Akşam gazetesi, 1 Mayıs’ı kutlamalarına kapatılan Taksim Meydanı üzerinden HDP’nin merkezinde olduğu bir ‘kaos senaryosu’ çıkardı.

Hedef 1 Mayıs’ta Taksim’de kaos yaratıp hükümeti yıpratmak

aksam_2015-04-20

Gazetenin, ‘Senaryo 6-7 Ekim hedef 1 Mayıs’ başlığıyla manşetten duyurduğu ‘kaynaksız’ haberinde, “HDP, Kobani eylemleri sonrası bu kez gözünü Taksim’e çevirdi. Barajı aşmak için her yolu deneyen partinin hedefi, 1 Mayıs’ta Taksim’de kaos yaratıp hükümeti yıpratmak” denildi.

Olası polis şiddetin sorumlusu HDP

Geçtiğimiz yıl 1 Mayıs kutlamalarına polis şiddeti damga vurmuş, Taksim Meydanı’na çıkmak için direnen işçiler gaz, tazyikli su ve plastik mermilerle engellenmişti. Emniyet, gözaltına alınanların üzerinden çıktığı belirtilen baret, eldiven, megafon ve deniz gözlüğünü ‘suç aleti’ saymıştı.

Öte yandan iki büyük sendika DİSK ve KESK’in 2008 1 Mayıs’ında yaşananların ardından yaptıkları başvuru üzerine AİHM, 2012’de Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs kutlama alanı olarak ‘tescil’ eden bir karar almıştı.

AİHM’in aksi yöndeki kararına rağmen devletin Taksim yasağı inadını görmezden gelen Akşam gazetesi ise, “HDP, İstanbul Valiliği’nin izin vermemesine rağmen kitlelerle 1 Mayıs’ta Taksim Meydanına girmeye çalışacak” diye yazdı.

İşaret, ‘Taksim’in açılmasını talep ediyoruz’ diyen Kürkçü’den’

Yaşanacak olası polis şiddetinden şimdiden HDP’yi sorumlu tutan gazete, HDP’li vekil ve adayların Taksim’e çıkmak ön saflarda yer alacağını yazdı.

Akşam, HDP’li Ertuğrul Kürkçü’nün, “Taksim’in gösterilere, 1 Mayıs kutlamalarına açılmasını talep ediyoruz” sözlerini de bu planın işaret fişeği olarak gösterdi.