Manisa Soma’da en az 282 işçinin yaşamını yitirdiği, yüzlercesinin de yerin altında mahsur kaldığı maden ocağının sahibi Alp Gürkan, 2013 yılında verdiği bir röportajda, kömürü tamamen ‘mekanize’ sistemlerle çıkardıklarını savunarak, “Bizim gibi full mekanizasyonla çalışan büyük işletmelerde sorunlar yaşanmıyor. Problemler, başka metodlarla çalışan küçük maden ocaklarında oluyor genellikle” demiş.
20 Ocak 2013’te Ekonomist’ten Özlem Bay Yılmaz’a konuşan Gürkan, Soma Holding’in Zonguldak Bağlık-İnağzı’da rödevans karşılığı Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan ihaleyle aldığı kömür ocağına ilişkin planlarını anlatıyor.
Soma Holding’in patronu Alp Gürkan: Borç batağından madencilik devine…
Zonguldak’ta çok kaliteli taş kömürü damarları olduğunu belirten Gürkan, bu damarlarda yüksek metan gazı bulunduğunu ve gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda patlayabileceğini ve ölümlerin yaşanabileceğini vurguluyor.
Soma Holding’in ‘full mekanizasyon‘la çalıştığını, yani kömürün makineler tarafından çıkarıldığını iddia eden Gürkan, bu nedenle kendileri gibi ‘büyük işletmelerde’ böyle sorunların yaşanmadığını, sorunların başka metodlarla çalışan küçük ocaklarda yaşandığını savunuyor.
Nükleer enerji Türkiye için kaçınılmaz
Facianın meydana geldiği Soma’daki maden ocağında sadece bir noktada mekanize üretim yapıldığı, diğer alanlardaysa işçilerin eski yöntemlerle kömür çıkardığı biliniyor.
Soma Holding kömür maliyetini nasıl düşürdü?
Nükleer enerjiyi de, itiraz edilen noktaları bilmesine rağmen desteklediğini belirten Gürkan’a göre, nükleer santraller Türkiye için ‘kaçınılmaz’.
Metan gazı alınacak, risk en aza indirilecek
Soma Holding, Zonguldak’ta ihalesini aldığı Bağlık-İnağzı sahasına ilişkin 7 Şubat 2012’de yayınladığı basın bülteninde ise, ocaktaki güvenlik önlemlerini şöyle anlatıyor:
Güvenlik önlemlerinin en yüksek seviyede uygulandığı işletmede, metan gazı risk değerlerine ulaşılması beklenmeden, daha düşük seviyede tüm elektrik sistemi kapanıyor. Ayrıca üretim çalışmasına başlanmadan önce ulaşılan kömür damarlarındaki metan gazı alınacak. Bununla birlikte metan gazına bağlı iş kaza riski en aza indirilecek. Yapılacak çalışmayla damarlardaki metan oranının yüzde 60’ının boşaltılarak metan yoğunluğunun azaltılması, sonraki üretim çalışmalarının hızını da belirlemiş olacak. Üretim yapılacak olan 2-3 kilometrelik uzak bölgelere işçiler bant sistemiyle getirilip götürülecek. Bu sistemde iki yönlü nakil aynı anda gerçekleştirilebilecek ve çalışanların 2- 3 kilometre mesafedeki alanlara ulaşımı 30- 35 dakikada sağlanacak.