30 Mart yerel seçimlerinin ardından sonuçlara müdahale edildiği yönündeki iddialar kamuoyunda yüksek sesle tartışılmaya devam ediyor. Başta Ankara olmak üzere, yarışın kıyasıya geçtiği birçok noktada adaylar YSK’ya itiraz başvurusunda bulunurken, oyunun gasp edildiğini düşünen yurttaşlar sokaklara döküldü.
Ankara
30 Mart’ta tarihi bir yarışa sahne olan Ankara büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde, resmi ve kesin olmayan sonuçlara göre AKP’nin adayı Melih Gökçek az farkla ipi göğüsleyen isim oldu.

Başta CHP’nin kalesi olarak bilinen Çankaya ve Yenimahalle ilçelerinde kullanılan oyların sayılmadığı, sayılanların da sisteme yanlış aktarıldığı iddiaları üzerine harekete geçen CHP, 12 ilçede kullanılan 246 sandık sonucuna ilişkin YSK’ya itirazda bulundu.
Ceylanpınar
Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanlığını 755 oy farkla AKP adayı Menderes Atilla kazandı.
Bu sonucun ardından mevcut başkan ve BDP adayı İsmail Arslan ile parti yöneticilerinin, seçimlerde ve sayımda usulsüzlük yapıldığını, bazı okullarda yanmış oy pusulaları bulunduğu iddiasıyla ilçe seçim kuruluna yaptıkları itiraz reddedildi.

Şaibe iddialarının ardından olayların sürdüğü, kepenklerin açılmadığı ilçede yürüyüş, gösteri, açlık grevi ve basın açıklamasına bir ay süreyle yasak getirildi.
Ahlat
Açıklanan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 39’unu alan BDP’li aday Abdurahman Doğar’ın belediye başkanlığı kazandığı Bitlis’in Ahlat ilçesinde AKP’nin itirazları sonucu dördüncü kez yapılan sayımda, oyu dokuz puan yükselen AKP adayı Ali Aydoğdu başkan ilan edildi.
Başkanlığın dördüncü sayımda el değiştirmesinin ardından ilçede iki gündür süren olaylarda 24 kişi gözaltına alındı.
Mersin’in Akdeniz ilçesinde seçimi BDP’li Fazlı Türk’ün kazandığı merkez Akdeniz ilçe belediye başkanlığını 316 oy farkla kaybeden CHP’li Dr. Necdet Tamamoğulları’nın sonuçlara itirazı üzerine BDP’liler Akdeniz belediyesi önünde nöbete başladı.

Yalova
Belediye başkanlığı seçimini bir oy farkla AKP adayı Yakup Koçal’ın kazandığı açıklanan Yalova’da CHP ve AKP’nin yaptığı itirazları kabul eden il seçim kurulu, 124 sandıkta oyların yeniden sayılmasına karar verdi.
Açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre CHP adayı Vefa Salman beş oy farkla belediye başkanlığını kazandı.
Adana
CHP Adana Yıldıray Arıkan ile AKP adayı Abdullah Torun ortak basın toplantısı düzenleyerek yapılan kural hatalarından dolayı Adana’da MHP adayı Hüseyin Sözlü’nün büyükşehir belediye başkanlığını kazandığı seçimin iptalini istedi.
İstanbul
İstanbul’da mevcut başkan Kadir Topbaş’ın kazandığı büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde usulsüzlükler yaşandığını savunan CHP, YSK’ya başvurdu.
Partinin İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı , sandık başlarında alınan ıslak imzalı tutanaklarla YSK’dan gelen tutanaklar arasında büyük fark tespit ettiklerini açıklayarak, “İstanbul’da 3 bin 500 sandıkta tutanaklar arasında fark var. Toplam sandık sayısının 32 bin olduğu düşünüldüğünde bu yüzde 10′un üzerinde bir orana denk geliyor” dedi.

CHP’nin seçim sonuçlarına itiraz ettiği Küçükçekmece, Beyoğlu ve Üsküdar’da da oylar yeniden sayılıyor.
YSK, Kartal ilçesinde CHP’li mevcut belediye başkanı Altınok Öz’ün kazandığı seçim sonuçlarına yönelik itirazı reddetti.
325 sandıkla ilgili ‘yeniden sayım’ talebinde bulunduklarını açıklayan AKP Grup Başkanvekili Belma Satır, “Kartal’ da bugüne kadar yapılan seçimlerde tespit edilen en yüksek geçersiz oyla karşı karşıyayız” demişti.

Ağrı
30 Mart yerel seçimlerinde Ağrı’da BDP’nin adayı Sırrı Sakık’ın 10 oy farkla kazanmasının resmi olarak açıklanmasının ardından AKP yeniden sayım için 13 kez itirazda bulundu.
AKP Ağrı İl Başkanı Abbas Aydın, yaklaşık iki bin oyun geçersiz sayıldığını savunurken, AKP’nin itiraz gerekçesinin, ‘ölmüş kişilerin adına oy kullanılması’ olduğu öğrenildi.
Birecik
AKP’li aday Faruk Pınarbaşı’nın seçimi kazandığı Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde BDP’nin sonuçlara yönelik itirazının reddedilmesi üzerine ilçede olaylar çıktı.

BDP Birecik Belediyesi Eş Başkan adayı Aliye Kızıldamar Birecik’e bağlı köylerde yurt dışında olan kişiler adına oy atıldığını, kimi köylerde muhtarların ‘zorla’ blok oy kullandırdığını öne sürdü.
Afyonkarahisar
Afyonkarahisar’da MHP Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı, il merkezindeki 447 sandıktan belediye başkanlığı için 216, belediye ve il genel meclisi üyelikleri için 244 sandığa itiraz ettiklerini açıkladı. Yağcı, sandık tutankalrında yer alan sonuçlarla YSK’nın sistemine giren sonuçların örtüşmediğini savundu.
Kocaeli
MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, pazar günü yapılan yerel seçimlerde, 1 milyon 177 bin seçmene sahip Kocaeli’de, ikameti bulunmadığı halde 117 bin kişinin il genelinde oy kullanarak hile yapıldığı iddiasıyla İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.
Hatay
Hatay’ın Defne ilçesinde bir çöp bidonunda, üzerlerinde ‘Evet’ mührü basılmış oy pusulaları ile 1254 no’lu sandığa ait, üzerinde sandık kurulu başkanı ve üyelerinin imzalarının bulunduğu bir tutanak bulundu.

AKP’nin, CHP’li aday Lütfi Türkkan’ın büyükşehir belediye başkanlığını kazandığı seçim sonuçlarına itirazı YSK tarafından kabul edildi. AKP’ye bir bölgedeki 85 sandıkta hiç oy çıkmadığını öne süren Süleyman Soylu, “Hatay’daki seçim üç bin küsur oyla bitti. Sadece Hatay’da bize gelen tutanaklarla birleştirme cetveli arasında 11 bin 500 fark var” dedi.
Osmaniye
Osmaniye’nin Düziçi İlçesi’nde altı okulun çöplerinde, üzerinde CHP ve MHP’ye ‘evet’ mührü basılı kullanılmış oy pusulaları bulundu.

Yakılmak istendiği belirtilen pusulaların Uzunbanı İlköğretim Okulu, Atatürk Lisesi, Atatürk İlköğretim Okulu, Cumhuriyet Lisesi, Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve ÇEAŞ Anadolu Lisesi’nie ait olduğu öne sürülürken, CHP’nin adayı Alper Öner ile MHP’nin adayı Muhammet Kaya, Yüksek Seçim Kurulu’na itirazda, Cumhuriyet Savcılığı’na da suç duyurusunda bulundu.
Gaziantep
Pazar günü yapılan ve resmi olmayan sonuçlara göre, AKP’li Fatma Şahin’in kazandığı seçimlerin ardından CHP Gaziantep adayı Akif Ekici, oyların yeniden sayılması için itirazda bulundu.

Ekici, kentte elektriklerin kesik olduğu süre boyunca aksi yönde karar alınmasına karşın oy sayımının devam ettiği, adliyeye getirilen oy çuvallarının mühürsüz olduğunu ve Gaziantep H Tipi Cezaevi’ndeki KCK hükümlülerinin bulunduğu sandıkta bütün oyların AKP’ye çıktığını öne sürdü.
Antalya
Antalya’da büyükşehir belediye seçiminde kullanılan oyların yeniden sayımı için toplam 22 itirazda bulunan CHP’ye Kepez 1. Bölge İlçe Seçim Kurulu’ndan ‘ret’ yanıtı geldi

CHP adayı Mustafa Akaydın, 30 Mart gecesi seçim sonuçlarının yaklaşık dört saat boyunca güncellenmediğini, yaşanan bu duraklamanın ardından sonuçların aleyhlerine değişmeye başladığını, o saatlerde AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanında il emniyet müdür yardımcısı ve seçim hakimiyle masanın üzerinde oy sayımına nezaret ettiğini öne sürdü.


