Hizmet Hareketi’ni tanımak için ne okuyabileceklerini soran yabancı dost ve meslektaşlarıma, Hakan Yavuz’un son kitabını tavsiye ediyorum. Tabii ki yerli olanlara da…
Kitaba başlığını da veren en dikkate değer argümanı şöyle özetleyebilirim: İslam’ın tek bir yorumu yoktur. Öteki tüm dinler gibi İslam’ın tarihi de, farklı yorumların tarihidir.
Gerek Türkiye’de gerekse dış dünyada üzerinde çok durulan bir soru Gülen ve hareketinin “nihai amacı”nın ne olduğu. Yavuz’un verdiği yanıtlar şöyle: “Bu araştırmanın ortaya koyduğu üzere, Gülen hareketinin amacı ne toplum üzerinde hegemonya kurmak, ne de Türk devletinin denetimini ele geçirmektir. Amaç, inananlar arasında, toplum, devlet ve insanlık katında ahlak ve fazilet duygusunu güçlendirerek toplumu ve siyaseti yeniden şekillendirmektir…” (s. 221)
“Hareketin temel siyasi hedefi, toplumu bireylerin ahlakî bilincini yükselterek dönüştürmektir. Hareket, ahlakî bilinci yükseltmek suretiyle, bürokrasiyi yaygın yolsuzluklardan arındırmak, devlet kurumlarının etkinliğini ve şeffaflığını arttırmak, devletin meşruiyetini güçlendirmek için kamusal iş ahlakını canlandırmak ve Anadolu halkının kenarda kalmış kesimlerine fırsat alanları yaratmaktır.” (s. 220)