Suriye’de beş yıldır süren iç savaşta yerle bir edilen Halep’in çatışmalar öncesindeki ve şimdiki durumu arasındaki çarpıcı fark gözler önüne serildi.

Fotoğraflar: Reuters
Meşhur Halep Kalesi ve çevresindeki surların büyük ölçüde yıkıldığı gözlenirken, genel olarak şehrin tarihi mirası ‘muhalif’ ya da ‘isyancı’ diye anılan silahlı gruplarla Suriye ordusu arasındaki çatışmalardan, hava saldırılarından ve sokak çatışmalarından hasar gördü.
Halep’te pazarın bulunduğu yer ve 11’inci yüzyılda inşa edilen Emevi Camii de çatışmalardan ve topçu atışlarından büyük hasar gördü. Emevi Camii’ndeki tarihi taş minarenin yıkıldığı, zeminin ve revaklı duvarlarının ayakta kaldığı gözlendi.
Şehirdeki yeni sayılabilecek yapılardan pek çoğu da çatışmalardan ötürü zarar gördü. Alışveriş merkezleri, apartmanlar, okullar başta olmak üzere çok sayıda bina yerle bir oldu.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ‘Dünya Mirası’ listesinde yer alan Halep’te şehir sakinleri, arkeologlar ve tarihçiler yaşananlardan endişe duyduğunu kaydetti.
Halep, tarih boyunca Hititler, Asurlular, Araplar, Moğollar, Memlükler ve Osmanlılar tarafından yönetilmişti. Farklı kültürleri barındıran şehir, geniş bir tarihi mirasa sahipti. Ancak şu anda bu mirasın büyük bölümünün tahrip edildiği, ayakta kalanların ise yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Halep’te yıllar süren çatışmaların ardından Suriye ordusu, şehirde kontrolü sağladığını duyurmuştu.