Fransa’nın Nice kentinde 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü (Bastille Günü) kutlamalarında bir kamyonun binlerce insanın arasına dalarak, 84 kişinin ölümüne neden olduğu saldırının tanıkları dehşet anlarını anlattı.

Fotoğraflar: Reuters
Dün gece geç saatlerde düzenlenen saldırıda beyaz bir kamyon, kalabalığı havai fişek gösterisini izlediği sırada hedef almış, 2 km boyunca onlarca insanı altına alarak ezmişti. Etrafta çok sayıda çocuk da vardı. Saldırgan vurularak öldürülürken, ülkede olağanüstü halin üç ay daha uzatıldığı açıklanmıştı.
‘Asla unutamayacağım sesler duydum’
Le Monde’da yer alan habere göre tanıklar ilk başta havai fişek gösterileri nedeniyle durumu anlamadıklarını anlattı.
Gazeteci Damien Allemand, “Promenade des Anglais (saldırının yaşandığı nokta) insanlarla doluydu. Uzaktan bir ses geldi. Silah sesleri. İlk düşüncem birinin kendi havaifişeğini yapmaya çalışıp beceremediği oldu. Ama değildi. Beyaz dev bir kamyon aşırı süratle altına alabilecek en fazla insanı almak için insanların üzerine sürüyordu. Yolda bowling topları gibi dağılan insan bedenleri gördüm. Asla unutamayacağım sesler duydum” diye konuştu.
Allemand, hala şok içinde bir halde, “Her beş metrede cansız bedenler vardı…Kan…Feryatlar…” dedi.
‘Büyük panik yaşandı’
Melina Macri, o sarada plajdaydı: “Eski şehirden plaja doğru koşan insanları gördük. ‘Ateş ediyorlar, kaçın’ diye bağırıyorlardı. Neden olduğunu bilmeden koşmaya başladık. İnanılmaz bir panik vardı. Mercure Hotel’in içine girmeye çalıştık ama kapalıydı, içeride göçmen insanlar vardı. Diğer kapıdan dolandık ve bir adam bize kapıyı açtı. 150 kişi kadardık, yaklaşık bir buçuk saat orada kaldık.”
‘Zigzaglar çiziyordu’
Reuters’a konuşan Lenval Hastanesi çalışanı Laurence Marie, saldırıda yaralanan çok sayıda çocuğun operasyona alındığını söyledi.
Hastaneye yaralı olarak getirilen Fanny isimli Fransız, olay anını şöyle anlattı: “Hepimiz çok mutluyduk, tüm gece kutlama yapmak için hazırdık. Havaifişeklerin ardından yürümeye başladığımızda yayaların olduğu bölgeye süren bir kamyon gördüm, çok hızlı gidiyordu ve zigzag çiziyordu. Başta kamyonun kutlamalar için yayalara ayrıldığını anlamadığını düşündüm. Daha sonra yerde insanları gördüğümde bunun bir terör saldırısı olduğunu düşünmeye başladım.”
Olay mahalinde dört bir yana yayılan insan bedenlerinin üstü ilk etapta plajdaki havlular ve örtülerle kapatıldı. Birçok görgü tanığı saldırının ardından gördüklerine inanmakta zorlandı. Bazı görgü tanıklarına göre de saldırgan etrafa ateş de açmıştı.
‘Şans eseri kaçtım’
Hastanedeki bir diğer yaralı Marco de Feo, “Şans eseri kamyonu zamanında görüp kaçtım, ama arkadaşlarımıza çarptı ve yere düştüler. Plaja kaçtık, sonra bir hotele sığındık. Bir arkadaşımız yaralı bir arkadaşımızı taşımak için olay yerine geri döndü, yaralı arkadaşımız ne konuşabiliyor, ne hareket ediyordu sadece nefes alıyordu” dedi.