sanat@diken.com.tr
Kitap raflarının karşısına geçip “Ne okusam?” diye düşünmek gündelik hayatın karmaşasından ve hızından kaçmak için yerinde ve keyif veren bir faaliyet. Ama kitapların çeşitliliği karşısında kararsız kalmamak elde değil. Kabul etmek lazım: Bir kitapta karar kılmak zor iş!
Diken bu hafta beş kitaba dikkatinizi çekiyor. Karar sizin. Şimdiden iyi okumalar.
Zamanı geldi mi?: ‘Bu Ülkeden Gitmek’

Gözde Kazaz ve İlksen Mavituna, Metropolis Yayınları, 136 sayfa.
Türkiye’den dışarıya göç eskiden beri vardı. Hala da var. Önceleri Almanya’ya çalışmaya işçiler giderdi, şimdi toplumun en eğitimli ve sosyoekonomik durumu yüksek kesimi Türkiye’yi terk ediyor.
Ama niye? Bu sorunun cevabını Gözde Kazaz ve İlksen Mavituna geçmişteki göç hikayeleriyle günümüzdekileri kıyaslayarak arıyor. Sayılarla değil, bireylerin öyküleri üzerinden.
Gündelik hayat öyküleri: ‘Metal Hayatlar’

Berna Durmaz, İletişim Yayınları, 91 sayfa.
Günümüzün en temel, yerleşmiş ve artık sorgulamaktan ziyade kabullendiğimiz bir alanını ele alıyor Berna Durmaz.
Modern dünyanın insan hayatını kâbusa çevirişi; insanın mekanikleşip sistemin dönen çarklarından biri haline gelişi, kendine ve içinde bulunduğu topluma yabancılaşması.
Eleştirel ve sert üslubunu şiirsellikle süslendiği ‘Metal Hayat’lar hali pür mealimizin bir resmi.
Demokrasi ve popülizm: ‘Nasıl Bir Zamanda Yaşıyoruz?’

Jacques Ranciére ve Eric Hazan, çev. Murat Erşen, Metis Yayınları, 64 sayfa.
Felsefeci Jacques Rancière ile yayıncı ve aktivist Eric Hazan, bir röportaj dökümü olan bu kitapta demokrasiyi, popülizmi, sınıf mücadelesi ve tahakküm konularını ele alıyor.
Başka bir dünya gerçekten mümkün mü? Temsili sistem sadece demokrasiden mi ibaret? Ne için çabalamamız gerekiyor? Çağımızın büyük sorularına Fransız felsefesinden bir müdahale.
Adım adım: ‘Yaşamak – Bir Çaba’

Hüseyin Kıran, YKY, 56 sayfa.
Alıştığımız dilin dışına çıkarak kendine has bir üslup geliştiren yazar Hüseyin Kıran, yaşamanın ve yaşama çabasının izinde.
Bütünün içindeki yerimiz, dallanan budaklanan hayatlarımız ve ona sonu gelmeyen bir şekilde anlam verme çabamız neye karşılık geliyor?
Bir yere varmaya çalışan bir anlatı çabası.
Sonsuzluğa yolculuk: ‘Sayılar Diyarındaki Kedi’

Ivar Ekeland, çev. Feyza Demir, Doğan Egmont Yayınları, 77 sayfa.
Matematik profesörü Ivar Ekland, bu sefer anlaşılmayacak matematik formülleriyle karşımızda değil.
Modern matematiğin mimarı David Hilbert’in ‘büyük otel paradoksu’ndan yola çıkan Ekland, çocuklara sıfır ve sonsuzluk kavramlarının ne olduğunu anlatırken, temel matematiğin nasıl işlediğini de aktarıyor.