Merkez Bankası (MB) 2024 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 38’den yüzde 44’e yükseltti.
MB 2024’ün ilk raporunda yüzde 34 olarak duyurduğu yıl sonu enflasyon tahminini, ikinci raporda yüzde 38’e çıkarmış, aralığı yüzde 34-42 bandında tutmuştu.
Üçüncü toplantıda tahmin değişmezken, yüzde 34-42 bandına dikkat çekilerek bu bandın önemsenmesi gerektiği vurgulanmıştı.
TÜİK’e göre enflasyon ekimde yüzde 2,88 artmış, yıllık bazda enflasyonsa yüzde 48,58’e gerilemişti.
MB yıl sonu enflasyon beklentisi yine değiştirdi ve yüzde 44’e yükseltti.
MB Başkanı Fatih Karahan yılın son enflasyon raporunda şunları söyledi ve yeni beklentileri şöyle açıkladı:
* Enflasyon beklentilerinde iyileşme kademeli olarak devam ediyor. Ekimde enflasyonun ana eğiliminde düşüşün sürdüğünü görüyoruz. Geçmişe endeksleme eğilimi güçlü kalemler hizmet enflasyonunu yukarı çekiyor. Hizmet enflasyonu üzerinde okula dönüş etkili oldu. Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışları kademeli olarak güç kaybetmektedir.
‘İyileşme hızı arzu ettiğimiz gibi değil’
* Sıkı parasal duruşun beklentiler üzerindeki etkisi yakından takip ediliyor. Sıkı para politikası duruşumuzla beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlıyız. Sıkı duruş makroihtiyati adımlarla destekleniyor. Enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin hızı arzu ettiğimiz gibi değil.
* MB’nin 2024 yıl sonu gıda enflasyon tahmini yüzde 35,5’ten yüzde 41,8’e çıkardık.
* MB 2024 yıl sonu enflasyonu beklentisini yüzde 38’den yüzde 44’e çıkardı. 2025 tahmini de yüzde 14’ten yüzde 21’e çıkardık.
* Enflasyonun 2026’da yüzde 12’ye gerileyeceğini öngörüyoruz.
* Son dönemde yüksek seyreden gıda fiyatları 2024 sonu tahmin güncellememiz üzerinde 1,6 puan etkili oldu. Beklentilerdeki gerilemenin öngörülerimizden yavaş gerçekleşmesi, başlangıç koşulları ve enflasyonun ana eğilimi 2024 sonu tahminimizi 3,9 puan yukarıya çekti.
* 2025 sonu tahmin güncellemesindeyse gıda fiyatları, lira cinsi ithalat fiyatları ve yönetilen yönlendirilen fiyat varsayımlarımızdan gelen toplam etkiyi 3,3 puan olarak hesaplıyoruz. 2024 tahminimizdeki güncelleme, enflasyon ataleti ve ana eğilim vasıtasıyla 2025 sonu tahminimizi 3,5 puan yukarı çekti. Son olarak çıktı açığı patikasındaki güncellemenin 2025 yıl sonu tahminimiz üzerindeki etkisi 0,2 puan oldu.
Karahan soru-cevap kısmındaysa şöyle konuştu:
* Gelecek yıl enflasyonda ciddi bir revizyon yapmayı beklemiyoruz. Enflasyonda üst bant olan yüzde 42’ye yıl sonunda gelmeyi düşünüyorduk, en kötü ihtimalle, mevcut durumda baktığımızda buraya 2025 Ocak’ta ulaşacağız, ama bizim hedefimiz orta nokta. Yüzde 38’e de 2025 Mart’ta ulaşacağımızı değerlendiriyoruz.
Asgari ücret açıklaması: ‘Yüksek enflasyon ortamında reel ücretler erir’
* Asgari ücrette kapalı kapılar ardında bir eşik söylediğimiz doğru değil. Bunu yalanlıyoruz. Bir kurul var, biz tarafı değiliz. Ama bir varsayımda bulunmamız lazım. Resmi veya gayri resmi bir tavsiye vermemiz. söz konusu değil. Net söylüyorum yüksek enflasyon ortamında reel ücretler erir. Bizim görevimiz enflasyonu düşürmek. Enflasyonda kalıcı bir iyileşmeyi göreceğiz.
* Enflasyon düştüğünde alım gücü artıyor. Toplumun tüm kesimleri tarafından gelir dağılımı adaleti olacak. Yönetilen yönlendiren fiyatlarla ilgili bugüne kadar eşgüdümle karar verildi. Bizi sürprize uğratan bir durum olmadı. 2025’te daha olumlu olacağının düşünüyoruz. Güncellemelerin bir kısmının enflasyon etkisi çok düşük olabiliyor. Görünene kalemler olduğu için beklentilere negatif etkisi oluyor.