ABD Başkanı Donald Trump’ın yakalanıp ülke dışına çıkarıldığını iddia ettiği Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ‘son görüşmesi’ni Çin heyetiyle yaptığı kaydedildi.

ABD, Venezuela’nın başkenti Karakas ile üç eyaletindeki bazı bölgelere yerel saatle 02:00 civarında (Türkiye saatiyle 9:30 civarı) saldırılar düzenledi.
Kısa süre sonra Trump, Truth Social hesabından Maduro ve eşi Cilia Flores’in yakalanarak ülke (Venezuela) dışına çıkarıldığını duyurdu.
Venezuela’dan Trump’ın duyurusuna ilişkin ilk açıklamayı yardımcısı Delcy Rodríguez yaptı. Maduro’nun nerede olduğunu bilmediğini belirten Rodriguez, Trump’tan hayatta olup olmadığına dair kanıt istedi.
Trump operasyonla ilgili ayrıntıları bugün yerel saatle 11:00’de (Türkiye saatiyle 19:00) Florida’daki Mar-a-Lago yerleşkesinde açıklayacak.
Saldırılardan 12 saat önce Çin heyetiyle görüşmüş
Venezuela basınındaki haberlere göreyse Maduro, saldırılardan yaklaşık 12 saat önce Karakas’taki Miraflores Sarayı’nda Çin heyetiyle görüşmüş.
Çin’in özel temsilcisi Çiu Şiaoçi başkanlığındaki heyetle yapılan görüşmede iki ülke arasındaki işbirliği ele alınmış.
Maduro’ya yardımcısı Rodriguez’in yanı sıra Dışişleri Bakanı Yvan Gil ve Çin’in Caracas Büyükelçisi Lan Hu da eşlik etmiş.
Toplantıda Venezuela ile Çin arasındaki 600’ü aşkın ikili anlaşma, enerji, ticaret ve altyapı gibi alanlardaki işbirliği değerlendirilmiş.
Nicolas Maduro hakkında
Nicolas Maduro uzun süredir iktidarda olan Hugo Chávez’in ölümünün ardından 2013’te başkan oldu. 63 yaşındaki siyasetçi o günden Venezuela’da iktidarda.
Venezuela devlet başkanı, 2024’te üçüncü kez başkan seçildiğini iddia etti. Fakat bu sonuç, hem muhalefet liderleri hem de uluslararası gözlemciler tarafından kınandı, rejim oyları çalmakla suçlandı.
ABD, muhalefet adayı Edmundo González’i kazanan olarak tanıdı. Seçim sonuçlarını manipüle ettikleri iddiasıyla seçim yetkililerine yaptırımlar uyguladı.
Tepkilere rağmen Maduro ocakta yemin ederek göreve başladı.
Trump yönetimi, Kasım 2025’te Maduro’yu dahil ederek ‘Cartel de los Soles’i ‘Yabancı Terörist Örgütler (FTO)’ olarak tanımladı. Kararda ‘örgütün başında’ Maduro’nun olduğu öne sürüldü.