Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili soruşturmada herhangi bir ülkeye ses kaydı iletmediğini belirtirken, “Elimizde bazı bilgiler ve deliller var” dedi. Bu, Türkiye’deki resmi ağızlardan Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili delil olduğuna dair verilmiş ilk beyan.

2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul başkonsolosluğuna girdikten sonra kaybolan Kaşıkçı’nın öldürüldüğü ana ilişkin ses kayıtları olduğu yönündeki iddia geçen haftadan bu yana ‘Türk yetkililer’ kaynak gösterilerek ABD basınında yer alıyor. ABD basınına göre Türkiye ses kayıtlarını ABD makamlarına da iletmişti. İktidar çizgizinde yayın yapan Sabah gazetesi de böyle bir kaydın Cemal Kaşıkçı’nın akıllı saati tarafından kaydedilerek internet ortamındaki bulut sistemine gönderildiğini öne sürmüştü.
Son olarak dün ABC News’a konuşan bir ‘Türk yetkili‘, ses kaydının Ankara ziyareti sırasında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya dinletildiğini söylemişti. Pompeo ise iddiayı yalanlamıştı.
Arnavutluk’taki temasları sırasında konuyla ilgili sorulara muhatap olan Çavuşoğlu da şunları söyledi: “Elimizde bazı bilgiler ve deliller var. Türkiye’nin Pompeo ya da herhangi bir Amerikalı yetkiliye herhangi bir ses kaydı vermesi söz konusu değil. Akıbeti nedir, ne olmuştu, bunlar ortaya çıktıktan sonra tüm dünyayla paylaşacağız. Çünkü tüm dünya merak ediyor. Herhangi bir ülkeyle o ya da bu bilgiyi paylaşmamız söz konusu değil.”
Daha sonra ABD Başkanı Donald Trump da iddiayı yalanladı: “Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya Suudi Konsolosluğu olayına dair (ses) deşifresi ya da görüntü asla verilmedi ya da gösterilmedi. Yalan haber.”