• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Kahvaltıların vazgeçilmezi ‘Kandıra dartısı’na coğrafi işaret

22/05/2022 17:41


Kocaeli’de çiğ süt kaymağının pişirilmesiyle yapılan ‘Kandıra dartısı’ coğrafi işaret tesciliyle gelecek kuşakların sofralarında yerini alacak.

Fotoğraflar: AA

Kocaeli Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Ağustos 2020’de yaptığı başvuruya Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan olumlu yanıt geldi. Coğrafi işaret tescil belgesi verilen Kandıra dartısı ‘İzmit simidi’, ‘İzmit pişmaniyesi’ ve ‘Gebze bayram çöreği’nin ardından kentin coğrafi işaret tescili yapılan dördüncü gastronomi ürünü oldu.


100 litre sütten 300 gram

10 litre çiğ sütten yaklaşık 300 gram elde edilen Kandıra dartısı kahvaltılık olarak tüketilmesinin yanı sıra bazı yemeklerin ve hamur işlerinin yapımında kullanılıyor; pilav, makarna ve keşkekte ‘sos’ olarak tercih ediliyor.

Kocaeli Akademik ve Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Naif Bagi, kahvaltıların vazgeçilmezi, yemeklerin eşsiz katığı dartının Kandıra’da binlerce yıldır yapıldığını tahmin ettiklerini, alınan belgenin dünya lezzeti olmasının yolunu açacağını söyledi.

Farklı yöre, farklı isim

Bagi, bölgede gün yüzüne çıkmamış ve unutulmaya yüz tutmuş değerler bulunduğunu belirterek
dartının da farklı yörelerde farklı isimlerle sofraları süslediğini söyledi:

“Aslında birçok yörede, özellikle Manav geleneğinde dartıya rastlıyoruz. Kaymağın tortusuna bazı yörelerde ‘Tortu’ diyorlar. Kandıra yöresi ‘Dartı’ diyor. Birçok yörede farklı isimlerle karşımıza çıkabiliyor fakat Kocaeli’de kahvaltı kültüründe yer edinmiş, sürekli kışlık yiyecek olarak hazırlanıyor. Bunu tadan bir daha bırakmıyor. Coğrafi işaretin en büyük katkısı; kültürel mirasımız olan mutfağımızın böyle standartlar oluşturulup kayıt altına alınması.”

Üç saat karıştırmak gerekiyor

Bagi, dartının yapılışının meşakkatli olduğunun da altını çizdi: ”Dartı, çiğ sütün kaymağının pişirilmesi ve katı kısmının yağından ayrılması sağlanarak hazırlanıyor. Yaklaşık 10 kilogram sütten 500 gram kaymak elde ediliyor ve bunun 300 gramı dartıya dönüşüyor. Bu dönüşüm için üç saat kadar sürekli karıştırma işlemi yapılıyor.”

Filed Under: Keyif, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Tacizcisini öldüren lise öğrencisi ilk duruşmada tahliye edildi

Kars’ta kendisini 14 yaşından itibaren üç yıl boyunca taciz eden adamı … Devamı...

Britanya’da Johnson’a tepkili iki bakan art arda istifa etti

Britanya Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, art arda … Devamı...

Sarallar operasyonunda MHP MYK üyesi de gözaltına alınmış

MHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Şahin Gürz, Sarallar suç örgütüne … Devamı...

CHP’li belediyeler ‘Dışişleri’nden izin’ kararına uymayacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediye başkanlarının yabancı … Devamı...

Erdoğan’ın danışmanı: Rus gemisindeki tahıl çalıntıysa, Ukrayna adına satarız

Cumhurbaşkanlığı danışmanı İlnur Çevik, Türkiye'nin Ukrayna’nın talebi … Devamı...

Ankara’daki Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi: En az 50 gözaltı

Polis, 2'nci Ankara Onur Yürüyüşü'ne müdahale etti. Yirmiden fazla LGBTİ+ … Devamı...

Sonbaharda nüfusun en az üçte birini hastalandıracak dalga bekleniyor

 MESUDE ERŞAN @mesudersan [email protected] Türk … Devamı...

İtalya başbakanı: Erdoğan’a İstanbul Sözleşmesi’ne dönmeyi telkin ettim

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a İstanbul … Devamı...

Antalya’da orman yangını

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına … Devamı...

Akşam Postası / 5 Temmuz 2022

Peker’den iddialar: Mesut Yılmaz’ın kaset parasında Cengiz aracıydı, Özkök … Devamı...

Birbirlerine boya atarak eğlendiler
Ukrayna’dan Suriye’ye uzanan faylar

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1708 gündür hapiste

YAZARLAR

Dört yaşındaki Afgan çocuğun bir ismi de vardı…

Murat Sevinç

Oyun büyük yeğen

Bahadır Kaynak

Neden bu kadar öfkeliyiz?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sedat Peker meselesi ve içine düştüğümüz sefalet

Levent Gültekin

Türkiye demokrasisinde siyasetçilerin halktan uzaklaşmaması mümkün mü?

Murat Sevinç

AKP neden oy kaybediyor?

İhsan Dağı

Cüneyt Arkın’ın ardından: Baş ucundaki ekmeğe bakarak uyumak

Azime Acar

GÜNÜN 11’İ

Yılmaz Özdil: Gerçekti hayal oldu

Bahadır Özgür: Evcil’in ilmek ilmek ördüğü tezgâh

Murat Muratoğlu: Fotokopi çeker gibi para basıyorsan…

Mustafa Balbay: Saray da Meclis’te çoğunluğu kaybetme olasılığını göz ardı etmiyor

Can Ataklı: Saray medyası ‘dünya da çok etkilendi’ diye bir ayrıntı koymuş habere

Evren Devrim Zelyut: Hasar almadan 2023’ü görmelerine imkan yok

Yusuf Karadaş: Erdoğan’ın NATO’da Kürt pazarlığı

Yaşar Aydın: Muhalefetin önündeki birtakım sorular

Zeynep Gürcanlı: Ukrayna ve Rusya’nın boşluğunu doldurmak kolay değil

Akif Beki: Dodurga’yı alan Türkiye’yi de alıyor şu halde

Taha Akyol: Hangisine inanacağız?

Sarıyer’deki balıkçıda sergilenen amforalara el kondu

Bu kafenin garsonları kekeme: Para kazanıyor, konuşma pratiği yapıyor, özgüvenlerini geliştiriyorlar

95-0 ve 91-1 biten iki futbol maçına inceleme

Başına beş yılda üç kez talih kuşu konan kadın, kazandıran taktiğini anlattı

Belgesel için ilan verildi: Büyük penisliler aranıyor

‘Minyonlar çılgınlığı’ sinema salonlarına takım elbiseyle girişi yasaklattı

UEFA, Şampiyonlar, Avrupa ve Konferans liglerinde dağıtacağı para ödüllerini açıkladı

Ulusal Galeri’de ‘yapışkanlı’ iklim eylemi

Tekirdağ’da, ‘kunduru’dan 25 ton rekolte bekleniyor

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi