İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’deki balık ölümlerinin deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesi sonucu tek hücreli canlı (plankton) popülasyonun artışından kaynaklandığını duyurdu.
Dün İzmir Körfezi’nde kıyıya çok sayıda ölü balık vurmuştu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri analiz için numune almıştı.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre deniz suyu sıcaklığı küresel ısınma ve iklim değişikliği etkisiyle artarak 29 dereceye ulaştı. Bu durum ‘Dinoflagellate Gymnodinium’ cinsi tek hücreli canlıların (planktonların) popülasyonunda ani artışa neden oldu.
Sudaki oksijen oranının düşmesiyle başlayan plankton ölümlerininse kötü kokuya neden olduğunun kaydedildi:
“Ayrıca bu canlıların popülasyonundaki aşırı artış, bulundukları suyun yüzeyinin kızılımsı-kahverengi bir görünüme bürünmesine de neden olmaktadır. Bununla birlikte plankton patlamasıyla sudaki çözünmüş oksijen miktarının oldukça azalmasının balıkların ölümüne sebebiyet verdiği düşünülmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Deniz Koruma Şube Müdürlüğümüz de hem deniz süpürgesi hem de karadan temizlik çalışması yapmaktadır.”