Beykoz Korusu’ndaki Abraham Paşa Çiftliği, milletvekilleri için sosyal tesis oluyor.

Fotoğraf: Hürriyet
Mevcut ve eski milletvekilleri ve aileleri, halen Ankara dışında sosyal tesis olarak İstanbul Konukevi, Florya Atatürk Köşkü, Beşiktaş Misafirhanesi ve Yalova Termal Tesisleri’ni kullanıyor.
1974’ten beri ‘Boğaziçi doğal ve tarihi SİT alanı’
Hürriyet’ten Bülent Sarıoğlu’nun haberine göre AKP’nin hazırladığı bir yasa teklifinde ise milletvekilleri ve eski vekillerin, kamuya ait tüm sosyal tesis ve imkânlardan yararlanmalarını öngörülüyor.
Bu teklif henüz yasalaşmayı beklerken, Meclis yönetimi vekillerin Anadolu yakasında konaklama ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ‘Abraham Paşa’ projesini uygulamaya koydu.
Meclis Başkanlık Divanı’nda yapılan sunuma göre koruma altındaki 265 dönümlük Beykoz Fidanlığı içinde bulunan Abraham Paşa Çiftliği, Meclis’e tahsis edilecek. Beykoz sahilinin kıyısında ve ormanın içinde bulunan arazinin büyük bölümü Sultan Selim Han Kadim Vakfı mülkiyetine kayıtlı ve ‘Boğaziçi doğal ve tarihi SİT alanı’ olarak 1974’ten beri tescilli.
Abraham Paşa Çiftliği’ndeki binalar, İstanbul İl Özel İdaresi’nce rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine uygun olarak tadil edildi. Büyükşehir yasasıyla il özel idarelerinin kapatılmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü, çiftliği Tarım Bakanlığı’na kiraladı. Bakanlık, Bbtkisel biyoçeşitlilik, geofit merkezi yapılmak üzere sosyal tesis, misafirhane, otel, seminer ve restoran olarak mekan planlamasını bitirdi.
10 milyon lira daha harcanacak
Restorasyon işinin yüzde 95 oranında tamamlanmasının ardından devreye giren Meclis, kalan işleri milletvekillerinin kullanımına uygun olarak düzenleyecek. Otel ve sosyal tesiste Meclis personeli görevlendirilecek.
Fidanlık içinde TBMM sosyal tesisi olarak kullanılacak bölüm 40 dönüme yakın. Çiftlik binalarına giden toprak yol genişletilerek asfaltla birleştirilecek. Çalışmalar için en az 10 milyon lira daha harcanacağı tahmin ediliyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, orman içindeki çiftliği ‘Biyoçeşitlilik, geofit (yumrulu çiçekler) merkezi’ olarak planlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndaki tahsisi kaldırdı.
Tavlada kazandı
Abraham Paşa’nın, çiftliği Sultan Abdülaziz’den tavlada kazandığı rivayet ediliyor. Beykoz belediyesinin yayınlarında bölgenin hikâyesi şöyle anlatılıyor: “1833-1918 yılları arasında yaşayan Abraham Paşa, Osmanlı İmparatorluğu ile Mısır Hidivliği arasında önemli rol oynamış bir Ermeni veziridir. Bazı söylentilere göre, padişahla tavla oynayan Abraham Paşa ‘Bir çiftliğe karşılık beş koyun’ diyerek oyuna otururmuş.”