İkinci el motorlu kara taşıtı satışlarında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanılması zorunlu hale getirildi.
Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Motorlu Kara Taşıtlarının Ticari Hakkında Yönetmelik’, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikteki yetkili satıcıların yükümlülükleri, sipariş usulü satışları ile ihale platformu ve ön değerlemeye ilişkin yükümlülükleri 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek.
Ödeme sistemindeki değişiklikler işletmeler için yürürlüğe girerken, diğer gerçek veya tüzel kişiler için bir ay sonra yürürlükte olacak.
Taşıt alım satımındaki mağduriyetlerin giderilmesi ve dolandırıcılığın önlenmesi için yapıldığı belirtilen düzenlemeler şöyle:
* Sahte para, nakit ödeme zorluğu ve satış bedelinin ödenmemesi riskini ortadan kaldırmak için ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi’ni herkes kullanmak zorunda olacak.
* Kısmi ödeme alınan siparişlerde, sipariş formu düzenlenmesi zorunlu oldu. Yetkili satıcı, bu formu düzenlemeden alıcıdan herhangi bir ödeme talep edemeyecek, kaporası alınan taşıtı 45 gün içinde alıcıya teslim edecek ve taşıt teslimine yedi gün kalıncaya kadar satış fiyatının yüzde 10’undan fazla kapora alamayacak.
* Alıcı, sipariş formunun düzenlendiği tarihten itibaren 14 gün içinde siparişini herhangi bir cezai şarta maruz kalmadan iptal edebilecek.
* İş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olma şartı yetki belgesi şartlarından çıkarıldı.
* İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerin ruhsat mevzuatı kapsamında iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma yükümlülükleri devam edecek. Yetki belgesi şartları arasında yer alan lise mezuniyeti şartı korunmakla birlikte yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla vergi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmeler için 1 Mart 2025 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında lise mezuniyet şartı aranmayacak.
* Taşıtını satmak isteyen vatandaşlar, yanıltıcı fiyat tekliflerinin önüne geçmek ve işletmeler arasında rekabeti bozucu uygulamaları engellemek amacıyla, elektronik ortamda ön değerlemelerde taşıt sahibine sunulan ilk fiyat teklifiyle nihai teklif arasındaki farkın yüzde 5’ten fazla olmaması, verilen teklifin asgari 24 saat geçerli olması ve fiziksel incelemesi yapılan taşıta aynı gün içinde nihai teklif verilmesi gerekecek.