Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, ABD Başkanı Donald Trump’ın yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına ülkeye giriş yasağı kararı için “ABD’nin kendi tarihinin inkarı olur” dedi.

Trump söz konusu kararnameyi geçen hafta imzalamıştı. Kararın yürürlüğe girmesiyle beraber New York John F. Kennedy Havaalanı’nda iki Iraklı gözaltına alınmıştı. Bunun üzerine ülke çapındaki uluslararası havaalanlarında Trump karşıtı protestolar düzenlenmişti. New York’ta bir federal mahkeme Trump’ın kararnamesini geçici olarak askıya almıştı.
Kararla ilgili hükümet kanadından ilk açıklamayı yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Amerika gibi bütün farklı dinleri ve etnik grupları bir arada bir kapta eriten bir millet olarak bilinen bir ülkede, bu kararın alınması son derece rencide edicidir. Doğru değildir. Gerçekten de insanlar arasında ayrımcılık oluşturan bir karardır. Bu kararı düzelteceklerini ümit ediyorum” demişti.
‘Mültecilere insan olarak bakıyoruz’
AA’ya konuşan Kaynak, Trump’ın tepki çeken kararıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de 3 milyon mülteci var, bu mültecilerin büyük çoğunluğu Suriyeli ama Filistinliler, Iraklılar, Afganlar, hatta Ermeniler var. Biz, bunların tamamına sadece insan olarak bakıyoruz. Tamamının sağlığını, eğitimini, geleceğini inşa etmeye çalışıyoruz. Bizim hem kültürümüz hem tarihi köklerimiz böyle yapmamızı gerektiriyor. Bu karar, ABD’nin kendi tarihini inkarı olur.”
‘Suriyeliler referandumu etkilemez’
Türkiye’nin 10 bin Suriyeliye vatandaşlığa geçirme planına gelen tepkilere de cevap veren Kaynak şöyle devam etti: “50 küsur milyon seçmenin olduğu bir ülkede, 10-20 bin seçmenle referandumun neticesinin değiştirilmesini düşünmek en hafif tabirle, büyük bir safdillik olur. 10-20 bin seçmenle referandum neticesi değiştirilemez, değiştirilmesi hayal bile edilemez. Bunlar gereksiz vehimlerdir.”