Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğinin iptali istemini reddetmesinin ardından HDP, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunacağını açıkladı.

Dokunulmazlıkların bir kereye mahsus kaldırılmasının yolunu açan anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle HDP’li ve bazı CHP’li vekiller mahkemeye bireysel başvuruda bulunmuş, ancak AYM talebi reddetmişti.
Beştaş: Hukuk devleti açısından çok büyük bir handikap
DİHA’ya konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Ret kararının ayrıntılarına dair henüz bize bir bilgi ulaşmadı. Ancak ret kararına karşı bireysel başvuru ve AİHM’e götürme kararlılığımız sürüyor, bu konuda gerekli çalışmaları yapıyoruz” dedi.
AYM’nin kararını ‘hukuk devleti açısından çok büyük bir handikap’ diye değerlendiren Beştaş, “AYM siyasi bir kurum değildir, mahkemedir görevi de iktidarın keyfi anayasa değişikliklerini önünü almaktır” diye konuştu.
Baluken: Kararı manidar buluyoruz
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de soruşturma veya yargılama süreçleri devreye girdiğinde AYM’ye bireysel başvuru yapacaklarını ve AİHM’e gideceklerini açıkladı.
Baluken, kararı, “Anayasa Mahkemesinin bu kadar hızlı karar vermesini, gerekli inceleme süreçlerini tüketmeden alelacele karar vermesini doğrusu son derece manidar buluyoruz” diye değerlendirdi.