Fransa’da aranırken Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiği ortaya çıkan Paris’teki market baskınının zanlısı Amedy Coulibaly’nin sevgilisi Hayat Boumeddiene’in yolculuğuna ilişkin detaylar İngiliz The Times gazetesi tarafından yayınladı.
Suriye’ye savaşmaya giden cihatçıların yolunu izleyen Boumeddiene, Akçakale’den Tel Abyad’a elini kolunu sallayarak geçmiş.
BBC Türkçe Servisi’nin çevirisine göre, Boumeddiene, Mehdi Sabri Belhouchine isimli bir kişiyle birlikte 2 Ocak’ta İstanbul’a geldi.
IŞİD’in aktif şekilde varlık gösterdiği bilinen Şanlıurfa…
Boumeddiene ve Belhouchine’in 4 Ocak’ta ‘IŞİD’in aktif şekilde varlık gösterdiği bilinen, Türkiye’nin güneydoğusunda Suriye sınırındaki Şanlıurfa kenti’ne hareket ettiklerinin belirtildiği haberde, Boumeddiene’in Türkiye’deyken 18 kez Fransa’yı aradığı bilgisine yer veriliyor.
Son sinyal 8 Ocak’ta
Gazete, Boumeddiene’in telefonundan Türkiye’den alınan son sinyalin Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki Akçakale ilçesinden geldiğine ve bu görüşmenin Coulibaly’nin bir kadın polisi öldürdüğü 8 Ocak günü gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor.
Haberde, Boumeddiene’in Türkiye’de kullandığı telefonundan alınan son sinyalinse geçtiğimiz Ocak ayından bu yana IŞİD’in kontrol ettiği Tel Abyad’dan alındığının belirtilerek, “Bu bölge, Suriye’ye geçmek isteyen yabancı savaşçıların geçiş noktası olarak biliniyor” ifadelerine yer verildi.
Türkiye tarafında IŞİD’in muhbirleri var
Akçakale’de çok sayıda Suriyeli sığınmacı olduğuna dikkat çeken Times, buradaki sınır geçiş noktalarının sığınmacıların, Suriye’ye dönmelerini sağlamak amacıyla haftada birkaç gün açıldığını hatırlatıyor.
Haber şu ifadelerle sonlanıyor: “Çevrede yaşayanlar, sınırın Türkiye tarafında IŞİD’in muhbirleri olduğunu söylüyor. Boumeddiene de Tel Abyad’dan, IŞİD’in Suriye’deki kalesi olan Rakka’ya araçla iki saatte varmış olabilir.“