Bolu Belediye Başkanı AKP’li Alaaddin Yılmaz üçüncü defa seçimleri kazanırken, seçimlerden bir hafta önce kapatma kararı verilen iki yerel gazeteden haftalık yayınlanan Bolu Havadis gazetesi mühürlendi.
Gazetenin imtiyaz sahibi Mehmet Demirci mühürleme kararının gazetenin yayın politikasıyla ilgili olduğunu iddia ederek, “Seçim sonrası sussaydık, yazılarımıza devam etmeseydik bunlar olmayacaktı” dedi.
Bolu Havadis gazetesinin ‘çalışma ruhsatı’ olmadığını belirten Başkan Yılmaz’sa kararı, “Gazetecilerden çekindiğimiz için kapattık” sözleriyle savundu.
İki gazete için kapatma kararı verilmişti
Bolu’da, yerel seçim sürecinde AKP’li belediye başkanı Alaaddin Yılmaz’ı eleştiren haberlere sayfalarında yer veren iki yerel gazete Bolu Havadis ile Bolu Gündem için ‘çalışma ruhsatında eksiklikler olduğu’ gerekçesiyle tutanak tutulmuş, belediye encümeni de bu gazeteler hakkında kapatma kararı vermişti.
Karar sonrası sivil toplum örgütleri kentte protesto gösterileri düzenlerken, tepkiler üzerine karar uygulanmamıştı.
Zabıta mühürledi
30 Mart’ta AKP’li Alaaddin Yılmaz’ın üçüncü kez Bolu belediye başkanlığına seçilmesinin hemen ardından, zabıta ekipleri, ruhsat için gerekli evrakları tamamlamadığı gerekçesiyle Bolu Havadis gazetesine geldi.
Gazetenin imtiyaz sahibi Mehmet Demirci’nin bilgisayarları almasının ardından, zabıta ekibi kapıyı mühürledi.
‘Seçim öncesi yapılan baskılar zulme dönüştü’
Mühürlenen yerin bakkal dükkanı değil gazete idarehanesi olduğunu belirten Demirci, şunları söyledi:
“Biz burada kuruyemiş satmıyoruz, burası bizim gazetemizin ofisi, matbaamız da Ankara’da. Seçim öncesi yapılan baskılar artık seçim sarhoşluğuyla tamamen zulme dönüştü. Halkımız bunları görsün, kime oy verdiğini görsün. Nasıl birini Bolu’nun başına getirdiğini görsün. Laptopumuzu alacağız Bolu’nun sokaklarında gazetemizi çıkaracağız. Bizi asla ve asla kimse susturamayacak. Konuyla ilgili yasal işlem başlatacağız. Hukuki yollardan hakkımızı arayacağız.”
‘Gazetecilerden çekindiğimiz için kapattık’
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’sa gazeteye seçim sonrasına kadar evrakların tamamlanması için süre verdiklerini savunarak, “Gazete olduğu için ruhsatsız durabilir diye bir kanun maddesi olursa hemen uygulayalım. Bize ruhsatsız yeri kapat diyorlar, kapatmazsan bizim üzerimize suç isnat ederler. Bunu duyan ruhsatsız nasıl çalışır diye yazı yazar diye kapattık, gazetecilerden çekindiğimiz için” dedi.