Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama’ya Suriye’nin kuzeyinde Halk Savunma Birlikleri (YPG) mevzilerine yapılan top atışlarının durdurulması için Suriye, Rusya ve YPG’nin Münih’teki Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun vardığı anlaşmaya uymasını şart koştuğu belirtildi.
YPG ve Esad’a çağrı talebi
Hürriyet’ten Deniz Zeyrek’in haberine göre, cumhurbaşkanlığı ve diplomatik kaynaklar, ABD ve Türkiye’nin farklı yönde açıklamalar yaptığı görüşmenin detaylarını aktardı.
Buna göre, Erdoğan görüşmede Ankara saldırısını YPG’nin yaptığından şüphe duymadıklarını bir kez daha belirtip büyükelçilere de bu yönde bilgi verildiğini söyledi. Suriye’nin kuzeybatısında Esad ve YPG güçlerinin muhaliflere yönelik saldırılarının IŞİD ile mücadeleye de zarar verdiğini savunan Erdoğan, Obama’dan bu saldırıların durdurulması için çağrı yapmasını talep etti.
Beyaz Saray bunu olumlu karşılasa da görüşme sonrası açıklamada, YPG’nin dışında sadece Esad’a yönelik çağrı yer aldı.
Münih şartı
Rusya’nın tavrının da IŞİD’le mücadeleye zarar verdiğini söyleyen Erdoğan, YPG’ye yönelik top atışları konusunda ise, “Hedefleri IŞİD ile mücadele değil. Azez düşerse Türkiye ciddi bir göç ve güvenlik sorunu ile karşılaşacak. Esad, Rusya ve YPG, Münih’te varılan anlaşmaya uyarsa top atışları da duracaktır” şartını ileri sürdü. Obama ise Türkiye’nin YPG’ye yönelik saldırılarını durdurması yönündeki ABD pozisyonunu tekrarladı.
Cumhurbaşkanı, Amerikan yönetimine Suriye’de bir hafta içinde ateşkese girilmesi üzerinde anlaşmaya varılan Münih Anlaşması’nı hatırlatarak, ‘Münih’e uyulmaması halinde topçu atışlarının devam edeceği’ mesajını tekrarladı.
Türk diplomatik kaynakları, Obama’nın Türkiye’nin NATO güvencesi altında olduğu vurgusunun Türkiye’yi memnun ettiğini kaydederken, Erdoğan’ın, Obama’nın YPG konusundaki tavrı karşısında tatmin olmadığını belirtti. Son dikkat çekici nokta ise, ABD yönetiminin, YPG-Rusya ilişkilerinden rahatsız olduğu ve bunu YPG’ye ilettiği bilgisini Ankara ile paylaşması oldu.
‘Beyaz Saray metni değiştirdi’
Üst düzey bir yetkili ise ABD ile Türkiye’nin farklı açıklamalar yapmasının altında, Beyaz Saray’ın üzerinde mutabık kalınan metni son anda değiştirmesinin yattığını ileri sürdü. Buna göre, Türkiye üzerinde mutabık kalınan metni yayınlarken, Beyaz Saray iki kritik değişiklik yaptı. Bu durum, Beyaz Saray’ın gazetecilere gönderdiği bilgi notuyla yaptığı resmi açıklamanın da farklı olmasına neden oldu. Üst düzey yetkili, “Beyaz Saray metni açıkladıktan sonra bize değişiklik yapıldığı bilgisini verdi” dedi.