MİT TIR’ları haberi nedeniyle Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar’a ‘bedel ödeten‘, iktidara yakın durmayan gazetecileri hedef göstermekten çekinmeyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘bağımsız ve özgür bir basın‘ istedi.
Erdoğan, ‘farklı sesler, özgür düşünceler’ istiyor
Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınlayan Erdoğan, sağlam toplum yapısı olan ve demokratik işleyişi kuvvetli ülkelerin çok sesli medya organları olduğunu, kendi vatandaşlarını dünyadaki gelişmelerden anında haberdar edebilme yeteneğine sahip olduğunu kaydetti.
‘Farklı seslerin, özgün düşüncelerin kendini ifade imkanı bulduğu medya, sağlıklı bir kamuoyu için de çok önemlidir’ diyen Erdoğan, gazetecilerin de ‘bağımsız‘ olması gerektiğini söyledi.
Erdoğan, mesajında şu ifadeleri kullandı: “Medya bağımsız olmalıdır; basında çalışanlar, gazeteciler, haberciler ne derece özgür olursa, ülkenin demokrasisi de o denli güçlü olur. Fakat basının özgürlüğü, hiçbir zaman sorumsuzluk olarak da algılanmamalıdır. Aslolan halkın tarafsız ve doğru biçimde haber alabilmesinin sağlanmasıdır.”
Eleştiriyi de eksik etmedi
MİT TIR’ları haberleri nedeniyle tutuklanan Can Dündar için aylar önce ‘Bedelini ödeyecek’ diyen Erdoğan, mesajına şöyle devam etti: “Demokratikleşme ve şeffaflaşma politikalarında kilit rol oynayan basının, meslek ahlakına, tarafsızlık ilkesine, kişi hak ve özgürlüklerine saygı göstermesi, eleştirilerinde yapıcı bir tutum sergilemesi, vatandaşlarımızın haber alma ve bilgi edinme ihtiyacının da doğru biçimde karşılanmasına vesile olacaktır.”
Erdoğan açıklamasında gazetecilere tepki göstermeyi de ihmal etmedi: “Türk basın tarihi, sayısız başarılara imza atarken, maalesef ’fikrin namusu’nu zedeleyen, kendi bağımsızlığını hiçe sayan, ülke demokrasisini sekteye uğratan uygulamalara destek veren yayınlara da sahne olmuştur.”
Sosyal medyada ‘kara propaganda’
Mesajında, sosyal medyanın gelişimine de değinen Erdoğan, ‘kara propaganda‘ tehlikesine dikkat çekti: “Çeşitlenen medya teknolojileri özellikle son yıllarda sosyal medyanın aktif kullanımı doğru ile yalan haberin ayrımını zorlaştırdı. Sosyal medya hızlı haber alma, kamuoyu oluşturma açısından olduğu kadar ’kara propaganda’ bakımından da istenmeyen yayınların platformu haline geldi. Doğru haber vermek kadar bu kara propaganda malzemelerini ayıklamak da habercilerimizin yükümlülükleri arasına girdi.“