Diyarbakır ve Mardin'de kayyım protestolarına polis müdahalesi

Mardin’de kayyım atamalarını protesto etmek için belediye binası önünde bir araya gelenlere karyı polis gaz bombası ve tazyikli su kullandı. Diyarbakır’da da HDP il binası önünde milletvekillerinin de bulunduğu grup polis saldırısına uğradı.

Müdahalelerde fenalaşan HDP’li vekiller hastaneye kaldırılırken beş gazeteci de gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı, 31 Mart’taki yerel seçimde HDP’li adayların kazandığı Diyarbakır, Van ve Mardin’in belediye başkanlarını görevden uzaklaştırarak kayyım atamış ve sabahın erken saatlerinde üç büyükşehirdeki belediye binalarına operasyon düzenlemişti. Diyarbakır’da Selçuk Mızraklı’nın yerine Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin’de Ahmet Türk’ün yerine Mustafa Yaman ve Van’da Bedia Özgökçe Ertan’ın yerine Mehmet Emin Bilmez atanmıştı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre aralarında çok sayıda HDP milletvekili ve belediye eş başkanının da bulunduğu grubu ablukaya alan polisler, “Baskılar bizi yıldıramaz” diye slogan atılması üzerine harakete geçti.

Vekiller fenalaştı, gazeteciler gözaltına alındı

Fenalık geçiren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğlu, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve Mardin Milletvekili Pero Dündar hastaneye kaldırıldı. Milletvekilleri kısa bir süre sonra taburcu edildi.

Öte yandan, yaşananları görüntülemek isteyen Mezopotamya muhabiri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, Jinnews muhabiri Rojda Aydın ve gazeteciler Nurcan Yalçın ve Halime Parlak gözaltına alındı.

Gazetecilerin yanısıra çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Diyarbakır’da HDP il binası önünde polis müdahalesi

HDP Diyarbakır il binası önünde bekleyen çok sayıda polis, aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu küçük bir grubu kalkanlarla sıkıştırarak copladı.

HDP, Twitter adresinden paylaştığı videoda şunları söyledi: “Diyarbakır İl binamızın önünde milletvekillerimize yapılan saldırı alenen cinayet girişimidir. Bu saldırıyı yapanlar, emrini verenler suç işliyor. Bu barbarlığı, vandallığı, cinayet girişimini derhal durdurun.”

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ve Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit polis saldırısının ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı.

HDP lideri Buldan’dan Kılıçdaroğlu’na çağrı: Gün bugündür, sessizliğinizi bozun

Mardin’de kayyım protestosuna valilik engeli

Diyarbakır, Mardin, Van, İstanbul ve Ankara’da kayyıma protesto: Gözaltılar var

AKP başkan vekili, kayyım atamalarını savundu: Hukuka ve kamu vicdanına uygun

Üç kayyım validen ‘şeffaflık’ sözü: Kabul edilemez uygulamalar vardı

Bahçeli, ‘kayyım operasyonu’ için içişleri bakanını arayıp tebrik etti; başarılar diledi

Ahmet Türk: Hukuksuzluktan başka bir şey değil; izah etmek için akıl yetmiyor

HDP: Tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunu, susmayın; susmak onaylamaktır

CHP cephesi: Kabul edilemez… Birileri ‘ileri demokrasi’ demişti değil mi?

Diyarbakır, Van ve Mardin’de belediyelere operasyon: Valiler kayyım olarak atandı

Gül ve Davutoğlu’ndan kayyım eleştirisi: Doğru olmadı… Sistemin ruhuna aykırı

Ankara Barosu’ndan kayyım çıkışı: Seçmen iradesinin gaspı