Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında 35 bin metrekarelik alana yayılan Kutsal Agora gün yüzüne çıktı.
10 metreyi aşan sütunların bulunduğu Kutsal Agora, 2 bin yıl önceki haline döndürülecek.
Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 13 yıldır sürdürdükleri kazı ve restorasyon çalışmalarının bu yılki ayağında Kutsal Agora ile batı tiyatrosuna ağırlık verdiklerini söyledi.
Şimşek, Laodikya’nın üç yıl içerisinde turistlerin ‘gözde mekanları’ arasında yer alacağını belirtip şunları söyledi: “Laodikya’da arkeolojik materyal çok fazla, Kuzey Kutsal Agora’nın eşi benzeri yok. Arka bölümde 100 metre uzunluğunda 11 metre yükseklikte resimlerle süslü duvarın ayağa kaldırılıp, ahşap çatı sistemi ile buradaki kiremitlerin orijinalindeki gibi bire bir yapılarak konulması, dünya arkeolojisi bakımından çok önemli olacaktır.”
‘Tiyatro iki yıl içinde açılacak’
Antik kentte bulunan batı tiyatrosunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini de kaydeden Şimşek, iki yıl içinde bu tiyatroyu kullanıma açmayı planladıklarını söyledi: “Sahne binasının birinci katı tamamen, ikinci katının ise bir kısmı ayakta. Tiyatroda çok güzel kabartmalar var ve heykellerle sahne binasını süslendiğini biliyoruz. Heykellerin parçalar halinde buluntuları ortaya çıkarıldı. M.S. 5’inci yüzyılda kentin sur duvarlarıyla küçültülerek daraltılmasına bağlı olarak sahne binasının sur duvarı olarak kullanıldığını biliyoruz.”
Şimşek, antik kentte ortaya çıkan 256 envanterlik eserin müze müdürlüğüne teslim edildiğini, 362 de etütlük eserin bulunduğunu, kültür ve turizm bakanlığı ile Denizli büyükşehir belediyesi arasında yapılan protokol gereği Türkiye’deki en büyük kurumsal kazı çalışmalarını yürüttüklerini sözlerine ekledi.