Demirtaş: Kendimi AKP-MHP çizgisine yakınlaştırıp şirin görünmeye çalışamam

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanlığı ve 7 Haziran genel seçimleri sürecinde yakaladığı popülariteyi son dönemde yaşanan çatışmalı süreçte kaybettiğine dönük yorumları değerlendirdi.

Demirtaş, “Bana eleştiri arttı diye kendimi AKP, MHP çizgisine yakınlaştırıp şirin görünmeye çalışamam. O gün şirin görünmek için bir şey yapmadım, bugün de yapmam” dedi.

Arşiv fotoğraf: DHA
Arşiv fotoğraf: DHA

Türkiyelileşme meselesi AKP’lileşme, devletleşme değil

aljazeera.com.tr’den Gonca Şenay’a konuşan Demirtaş, “Son açıklamalarınızda Türkiye’nin batısına dönük bir çağrı dikkat çekiyor. Bir hayal kırıklığı mı var? Bir destek beklentisi mi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Hayır Batı’da büyük bir potansiyel var, onu harekete geçirmek için sürekli tekrarlıyorum. Yoksa biliyoruz var olduğunu. Batı’da bir çok şehre gidiyorum, insanlarla konuşuyorum. Evet toplumun belli bir kesimi olup bitenlerden rahatsız, tepki duyuyor. ama önemli bir kısmı da “Ne olduğunun farkındayız. AKP’ye karşı bu direnişte yanınızdayız” diyor ama bunu görünür kılamıyor ya da cesaret edemiyor.”

Bu süreçte ‘Türkiyelileşme’ projesinin darbe yemediğini savunan Demirtaş, şunları söyledi: “Bence tüm bu olup bitenlerden sonra Türkiyelileşme daha sağlıklı bir rotaya oturacak. Türkiyelileşme meselesi AKP’lileşme, devletleşme değil, Türkleşme, mevcut Türkçü politikalara uyma, MHP veya AKP gibi olma demek değildir bizim açımızdan. İzmir, İstanbul, Antalya Cizre’deki Kürdü, Kürt gibi kendi kimliğiyle bir halk olarak, kendini yönetime katma hakkına da saygı duyarak kabul etmiyorsa İstanbul ve İzmir reddetmiş olacak. Kürtler reddetmiş diye bir şey yok.”

Yıldız olarak doğmadım, olmak da istemedim, yıldız da değildim

Demirtaş, “Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte yıldızınızın parladığı, 7 Haziran seçimleriyle birlikte popülaritenizi daha arttırdığınız ancak sonra PKK saldırıları ile birlikte HDP’nin bağımsız siyaset üretememesi sebebiyle sizin yıldızınızın da söndüğü belirtiliyor” sorusu üzerine ise “Partimize, şahsıma yönelik eleştirilerin hepsini anlıyorum, saygı da duyuyorum. Bir oranda anlaşılır da görüyorum. Fakat ben bir yıldız olarak doğmadım, yıldız olmak da istemedim, yıldız da değildim. Bir siyasetçiydim, direnişin içinden gelmiş bir siyasetçiydim. Hep böyleydi” ifadelerini kullandı.

Bugün de aynı şeyleri söylüyorum ama ölümler var

“Kolay günlerde o ilkeleri savunup, zor günlerde o ilkelerden vazgeçseydik asıl o zaman ‘yıldız politikacı’ olurduk. ‘Yıldız politikacı’ olmak için değil, ilkeli politikacı olmak için yola çıktık” diyen Demirtaş, şöyle devam etti: “O gün Kürtler için özerkliği, anadilde eğitimi savunuyordum. Cumhurbaşkanlığı seçiminde “Türkiye’nin her yeri yerinden yönetime kavuşmalı” diyordum. “Cumhurbaşkanı seçilirsem kesinlikle yetkilerimi sınırlayacağım, yerele devredeceğim” diyordum. Bugün de aynısını söylüyorum. O gün söylediğim koşullarda insanlara iyi geliyordu, hoş geliyordu çünkü ölümler yoktu. Bugün aynı şeyleri söylüyorum ama ölümler var. İnsanlar bu ikisini teraziye koyduğunda acı daha ağır geliyor ve bunu eleştiriye dönüştürüyorlar. “

Demirtaş, “Fakat ben tüm bunlara bakarak ilkelerimden vazgeçemem. Bana eleştiri arttı diye kendimi AKP, MHP çizgisine yakınlaştırıp şirin görünmeye çalışamam. O gün şirin görünmek için bir şey yapmadım, bugün de yapmam” dedi.