Kamu Başdenetçisi ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, Birleşmiş Milletler verilerine göre başka ülkelere göç edenlerin yüzde 80’inin o ülkeye yerleştiğini belirterek, “Türkiye’de yaşayan yaklaşık 3 milyon Suriyeli misafirimizin yüzde 80’i kalacak gibi görünüyor” dedi.

Fotoğraflar: DHA
Suriyeli mültecilerle ilgili geniş çaplı bir rapor hazırlamak için Gaziantep’e giden Malkoç, valilikte kamu kurumu temsilcileriyle toplantı düzenledi.
‘Öğrenci sayısı 500 binden fazla’
Türkiye’de yaklaşık 3 milyon Suriyelinin bulunduğunu belirten başdanışman, diğer başka ülkelerden gelen mültecilerin de dahil edilmesiyle sayının 4 milyona ulaştığını söyledi.
Malkoç, 4 milyon kişinin Avrupa’daki birçok ülkenin nüfusundan da fazla olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Şu anda Türkiye’de ilköğretim çağında bulunan göçmen ve mültecilere verilen hizmet, okullarda okutulan öğrenci sayısı 500 binden fazla. Sadece ilköğretimi kastediyorum. Finlandiya’da ilköğretim çağındaki öğrencilerin sayısı 370 bin civarında. Bu rakamları özellikle telaffuz ediyorum. Sahil Güvenlik Komutanlığımızın denizlerden topladığı insan sayısı 95 bin 571 bunlar olağanüstü rakamlar.”
‘Ne kadar teşvik etsek de kalacaklar gibi görülüyor’
Ülkelerinden göç eden mültecilerin yüzde 80’inin göç ettikleri ülkede kalma eğilimi gösterdiğini belirten başdanışmanı, Türkiye’de de Suriye’deki çatışmaların bitirilmesine yönelik çözüm süreci başlatılsa da benzer bir durumun yaşanacağına inandığını söyledi.
Malkoç şöyle konuştu: “Şimdi ülkemizde 3 milyon muhacir göçmen kardeşlerimiz var. Birleşmiş Milletler istatistikleri bize şunu gösteriyor; bu tür göç ve nüfus hareketlerinden sonra geriye dönüşlerin çok az olduğunu, yüzde 80’inin gittiği ülkede kaldığını gösteriyor. Dolayısıyla bizim başta geçici olarak baktığımız bu sorun belli bir noktaya geldi. Bu noktaya kadar çok güzel bir şekilde idare edildi. Belli ki Allah nasip ederse Astana buluşmasından sonra olağanüstü bir değişiklik olmazsa Suriye’de belli bir uzlaşma ve ardından da çözümüne doğru yol alınacak. Ama sorun bitmiyor, tekrar ifade ediyorum Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre bunların sadece yüzde 20’si geri dönüyor. Yüzde 80’ini ya da yüzde 80’e yakını ne kadar teşvik edersek edelim belli ki kalacak gibi görünüyor.”