Cevdet Kadri Kırımlı: Zirve tamamen asimetrik bir Çin zaferidir

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Zirve tamamen asimetrik bir Çin zaferidir. Evet, lafı hiç uzatmadan yapılabilecek özet bu.

Her düzeyde bunu görmek mümkün zaten. Örneğin liderlerle yakın kişisel ilişkiler kurmayı tercih eden Trump, Xi’yi “sen harika bir lidersin ve bunu söylediğimde insanlar hoşlanmıyor ama yine de söyleyeceğim” gibi iltifatlara boğarken, Çin tarafından buna verilen karşılık akşam yemeğinde orkestranın çaldığı parçalar arasına Trump’ın favorisi Y.M.C.A.’yi eklemek olur…

Zaten Trump bir anlamda masaya oturmadan elini gösteren poker oyuncusundan farksız olduğunu söylemek yanlış olmaz. Önemli jeopolitik pazarlıklar yapmaya gittiğiniz bir zirve söz konusu.

Muhatabınız tamamen tekel konumunda olduğu nadir toprak elementleri kozunu kullanarak sizin yüksek teknoloji ürünleri ihracatındaki sınırlamalarınızı kaldırmanızı istiyor. Ve siz bu zirveye ülkenizin en büyük yüksek teknoloji şirketlerinin CEO’larını götürüyorsunuz!

Ne nadir toprak elementleri konusunda ne de Trump’ın damardan destekçisi Orta Batı eyaletlerindeki seçmenlerinin belini büken soya alımına kısıtlamalar konusunda Çin pek bir adım atmadı.

Ama buna karşılık kendisi için en öncelikli olan Tayvan konusunda el yükseltti. Tayvan meselesinin Çin–ABD ilişkilerinde en önemli konu olduğunu defalarca vurguladı.

Ama bütün bunlara bakıp Çin’in, kendisini iş bitirici ve sıkı pazarlıkçı iş adamı olarak konumlandıran Trump’a hiçbir şey vermedi demek doğru olmaz. 200 Boeing uçağı alacağını açıkladı!

Cevdet Kadri Kırımlı’nın yazısı