• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Beş yıl önce kelepçelenen BDP'li belediye başkanlarından 'polise kelepçe' yorumu: Belki bizi daha iyi anlarlar

24/07/2014 17:59

 

Gülen Cemaati mensubu olduğu belirtilen Emniyetçilere yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınanlara kelepçe takılmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Beş yıl önce KCK operasyonlarında kelepçelenen eski BDP’li belediye başkanları, polislere kelepçe takılmasını doğru bulmadı.

Toplum nezdinde itibarsızlaştırma operasyonu

Fotoğraf: DHA

Fotoğraf: DHA


 

Diyarbakır’da beş yıl önce KCK soruşturması kapsamında ellerine kelepçe takılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı, kelepçe takmanın 90 yıllık devlet geleneğinin bir örneği olduğunu söyledi.

Kelepçe taktırmanın aslında toplum içinde itibarsızlaştırmanın bir yöntemi olarak kullandığını savunan Anlı, “Yoksa bu ülkenin belediye başkanlarının, emniyet müdürlüğü yapmış insanların, koca koca paşalarının bu görüntülerle kamuoyuna servis edilmesi toplum nezdinde itibarsızlaştırma operasyonudur. Ne hukuksal ne güvenlik açısından bir amaç taşımadığını hepimiz biliyoruz” dedi.

‘Yarın bu kelepçeyi takanlara başkaları da gelip kelepçeyi takabilir’

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı Fotoğraf: DHA

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı… Fotoğraf: DHA

Kendilerine kelepçe takıldığı gün yaşananları da anlatan Fırat Anlı şunları söyledi: “O sabah emniyetten çıkarken masanın üzerinde kelepçeleri gördüm. ‘Bize kelepçe mi takacaksınız’ dedim, ‘Olur mu başkanım ne kelepçesi’ dediler.

Oysa bizi adliye çıkışında sıraya dizdiklerinde o emniyet amirleri ve müdürlerinin hiçbir yoktu. Bizi diğer polislerle muhatap ettirip kelepçeleri taktılar. Sadece o görüntüyü servis etmek için.

Ama şunu söyleyeyim bunu tasvip etmek, doğru bulmak, bize yapıldı, şimdi bize yapanlara da bir mutluluk ve keyif duymuyoruz. Ama bu ülkede bu sistem ve anlayış değişmedikçe yarın bu kelepçeyi takanlara başkaları da gelip kelepçeyi takabilirler.”

‘İnsanlar kinle değil hukukla hareket etmeli’

Abdullah Demirbaş

Abdullah Demirbaş.

Kelepçeli fotoğrafta yer alan Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da, hiç kimseye kelepçe takılmasından yana olmadığına belirtti. Demirbaş, “Belki bu insanlar bize kelepçe takılma emrini verdiler ama ben ona rağmen hiçbir insana kelepçe takılmasından yana değilim. İnsanlar duyguları ve kinleri ile değil, hukuk ile hareket etmelidirler” dedi.

‘Belki bizi daha iyi anlarlar’

Diyarbakır’ın Dicle İlçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin ise kendilerine takılan kelepçeyle şimdi polislere takılan kelepçeyi birbirinden ayırt etmenin doğru olmadığını ifade ederek şöyle konuştu: “Kesinlikle o kelepçeli teşhirin iyi olduğunu düşünmüyorum. Ama o dönemde bize takanların kendileri şimdi kelepçeyi görüyor. Belki bizi daha iyi anlarlar. O dönemde bu dönemde halen tek merkezli bunlar yürütülüyor. Kelepçenin hiçbir şekilde doğru olduğunu inanmıyorum, çünkü travma yaratıyor, kamuoyunda ve toplamda da travma yaratıyor.”

‘Hukuk hiçbir zaman bu kadar dekoratif olmamıştı’

Muharrem Erbey Fotoğraf: DHA

Muharrem Erbey Fotoğraf: DHA

KCK soruşturması sırasında çekilen kelepçeli fotoğrafta yer alan İHD eski Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey de, kendilerine KCK operasyonunda yapılan hukuksuzluğu başkasına reva görmediklerini söyledi.

Sonuçta insan hakları savunucusu olduğunu ve hak ve özgürlükler mücadelesinin herkes için geçerli olduğunu kaydeden Erbey, şunları söyledi: “Polis de olsa ellerine kelepçe takılıp teşhir edilmelerini doğru bulmuyoruz. Hukuk hiçbir zaman bu kadar dekoratif olmamıştı. Dolayısıyla hukuk herkes için gereklidir, biz o zaman da söylemiştik.

KCK dosyasında tutuklanan bütün arkadaşlarımıza o zaman kelepçe taktılar. Şu anda emniyet içinde yapılan operasyonda aynı şey reva görülüyor. Ben konuda doğru bulmuyorum. Yani bize yapıldı onlara da yapılsın anlayışını doğru bulmuyorum, yanlıştır, etik değildir, ahlaki değildir.”

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Yerlikaya: İstanbul'da 272 torbacı gözaltına alındı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da “272 torbacı gözaltına alındı” dedi.

Rekor: Esnafa hazine destekli 615 milyar lira kredi

Ticaret bakanlığı, esnafa hazine destekli ve faiz indirimli kredilerin tutarının nisan sonu itibarıyla 615,4 milyar liraya ulaştığını duyurdu.

Borsa güne nasıl başladı? – 22 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,56 yükselişle 9.451,26 puandan başladı.

Washington'da İsrail Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı: İki ölü

ABD’nin başkenti Washington’daki İsrail Büyükelçiliği’nde düzenlenen silahlı saldırıda iki çalışan hayatını kaybetti.

Gram altın güne nasıl başladı – 22 Mayıs 2025

Bir gram altın şu an (saat 9:05) 4.158,31 liradan işlem görüyor.

Şehir Üniversitesi yavru kedilere 'tahammül' edemedi, akademisyenler istifa kararı aldı
'Kürtaj' açıklaması nedeniyle 'Ekmel Bey'i protesto eden kadınlara 189'ar lira ceza

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 760 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

İhsan Çaralan: İster istemez akla 'ahtapot suç örgütü' tanımı geliyor

Emre Kongar: Erdoğan/AKP iktidarı, zayıfladığı dönemlerde, ömrünü uzatmak için, önce Kürt milliyetçiliğini kullanmıştır

Mine Söğüt: Rahat rahat konuşalım, Linet bu ülkede bizimle kalsın mı yoksa gitsin mi?

Mustafa Balbay: Kurtulmuş, 'Alevileri inciten bir şey demedim' yerine, özür dileyip ne düşündüğünü daha net ifade edebilirdi

Feray Aytekin Aydoğan: Mücadele ederek kazandığımız tüm haklar hedef tahtası hâline getiriliyor.

Alaattin Aktaş: Resmi tatillere niye ek yapılıyor?

Zeynep Altıok Akatlı: Türkiye'de barışın tartışıldığı bu günlerde, nefretin sanat üzerindeki gölgesi hepimize ağır geliyor

Nevşin Mengü: İnternet sitelerinin basın yasasına göre künyesi olmak zorunda

Gökçer Tahincioğlu: Kaç süslü lafla, 12 yaşında bir çocuğun öldürülmesinin üzeri kapanır?

Hediye Levent: ABD Dışişleri Bakanı Rubio'nun Suriye'de her an bir iç savaş patlayabileceğine dair açıklaması gündemde

Abdulkadir Selvi: Macaristan'da Orban, Türkiye'de Erdoğan kazandı; küresel proje çöktü

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×