‘Başkanlık sistemi’ni öngören anayasa değişiklik paketinin görüşüldüğü Meclis Anayasa Komisyonu’nda, AKP’li ile CHP’li komisyon üyeleri arasında yine kavga çıktı.

Fotoğraf: DHA
Yeterlilik tartışması
Yedinci kez bir araya gelen komisyonda söz alan CHP’li komisyon üyesi Muharrem Erkek, komisyon başkanı Mustafa Şentop’a, maddeler üzerinde görüşmeler sürerken yeterlilik önergesi verilerek maddelerin oylandığını, bunun iç tüzüğe uygun olmadığını söyledi. Erkek, maddeler üzerinde görüş bildirmek isteyen milletvekillerine süre kısıtlaması getirilemeyeceğini, herkesin istediği kadar konuşabileceğini bildirdi.
Bunun üzerine Başkan Mustafa Şentop da yeterlilik önergesi verilerek maddelerin oylanmasının teamüle (geleneğe) uygun olduğunu söyleyince CHP’li milletvekilleri tepki gösterdi.
Bu sırada CHP’li Akif Ekici, AKP sıralarından bir milletvekili ile tartıştı. Masanın üzerine çıkmaya çalışan Akif Ekici’yi, CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Levent Gök, kollarından tutarak engellemeye çalıştı.
Önergeler reddedildi
TBMM Anayasa Komisyonu’nda kavga çıktı paylaşan: dikencomtr
Öte yandan muhalefet partilerinden CHP ve HDP’nin verdiği önergeler komisyonda reddedildi.
Sözcü’den Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre HDP, eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da dahil 12 vekilinin tutuklu olması nedeniyle anayasa değişiklik sürecinin durdurulmasını istedi.
Komisyonda konuşan HDP’li Mithat Sancar, şunları söyledi: “Cumhuriyetin kurucu anayasası toplam 24 madde ama dokuz ay konuşuldu. O dönemde şartlar olağanüstü idi. Ama yine de kimsenin aklına konuşmaları, tartışmaları kısıtlamak, kısaltmak gibi bir uygulama gelmedi. Bugün, belli ki amaç önceden belirlenmiş bir projeyi Meclis’e empoze etmek. 1. Meclis, içinde bulunduğu çok ağır şartlar altında kendisini güçlendiren bir anayasayı görüşüyordu. Bizim bugün, kavga-tartışma içinde, söz hakkı kısıtlanarak görüştüğümüz teklif, Meclis’in kendi idam fermanıdır.”
‘Söz verilmiyor’
HDP’nin önerisi kabul edilmezken, CHP’nin komisyon görüşmelerinin Meclis TV’de gösterilmesi talebi de yine kabul edilmedi.
CNN Türk’e konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, görüşmeler sırasında muhalefet partilerin vekillerinin konuşma taleplerinin reddedildiğini, söz hakkı verilmeden maddelerin ‘uğultular eşliğinde’ geçirildiğini aktardı. İktidar partisinin çoğunluğuna dayanarak oldu bittiye getirmeye çalıştığını söyleyen Altay, “Sadece yedi CHP’li vekil söz hakkkını kullandı. Bir milletvekili bu konuda konuşmak istiyor ama konuşamıyor” dedi.
Altay, AKP’nin fiziki üstünlüğünü kullanarak baskı uyguladığını belirterek, şöyle devam etti: “Küfür yedik, hakaret yedik, psikolojik basınçla karşılaştık. Can güvenliğimizle ilgili endişeye kapıldık. Buna rağmen ben de sinirlendim ve elimdeki su bardağını karşı tarafa su attım. Yapmamam gerekirdi biliyorum. Bu durum haklarımızdan feragat edeceğimiz anlamına gelmez. Meclis iç tüzüğünün bize verdiği yetkilerden sonuna kadar yararlanmak istiyoruz.”
Milletvekili sayısı 600’e
Tansiyonun zaman zaman yükseldiği komisyonda anayasa değişikliği teklifinin üçüncü maddesi olan milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülme yaşı üzerine görüşmeler başladı.
Öte yandan teklifin dün kabul edilen ilk maddesine göre yargıya ‘bağımsız’ ilkesinin yanında ‘tarafsız’ ibaresi eklenecek. Kabul edilen ikinci maddeye göre milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacak.