Hazine ve Maliye Bakanlığı, dövizle yapılan sözleşmelerin Türk Lirası’na çevrilmesiyle ilgili olarak en önemli hususun düzenlemenin Türkiye’de yerleşik kişiler arasında yapılan sözleşmeleri içermesi olduğunu vurguladı.
Türk Lirası’nın değerinin korunmasıyla ilgili cumhurbaşkanı kararına göre menkul ile gayrimenkul alım-satım ve kiralamalarında Türk Lirası kullanılacak. Buna göre, döviz üzerinden yapılmış sözleşmeler karardan itibaren 30 gün içerisinde Türk Lirası’na dönüştürülecek. Bundan böyle yapılacak tüm sözleşmelerin Türk Lirası üzerinden yapılması zorunlu tutuldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ‘herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın döviz kredisi kullanabilen ve dolayısıyla döviz cinsinden yükümlülük altına giren Türkiye’de yerleşik kişilerin yaptığı sözleşmeler’ istisna kapsamında değerlendirilebilir. İstisnaların kapsamı belirlenirkense, döviz cinsinden girdi maliyetlerinin veya yükümlülüklerin değerlendirmeye alınacağı belirtildi.
Bakanlığın duyurusunda, söz konusu düzenlemelerin kapsamı değerlendirilirken öncelikle dikkat edilmesi gereken hususun, yapılan düzenlemelerin Türkiye’de yerleşik kişiler arasında yapılan sözleşmeleri içermesi olduğu vurgulandı.
Buna göre, karar yayımlanmadan önce bedelleri döviz cinsinden belirlenmiş ancak yeniden Türk Lirası olarak belirlenecek mevcut akdedilmiş sözleşmelerin kapsamı oluşturulurken de sözleşmenin ‘Türkiye’de yerleşik kişiler arasında’ olup olmadığına bakılacak.
Bakanlığın açıklamasında düzenlemenin ekonomik faaliyeti sıkıntıya sokmayacak şekilde, ilgili kamu kurumlarının ve diğer paydaşların görüşleri de dikkate alınarak en kısa süre içerisinde belirleneceği bildirildi.