Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “BioNTech aşısından 1.4 milyon doz ulaştı. Bu, nisan ayı başında 4.5 milyon doza ulaşacak. Ek olarak 30 milyon dozluk opsiyonlu anlaşma yapıldı” dedi.

Bakan Koca, bilim kurulu toplantısı sonrası Youtube üzerinden basın açıklaması yayınladı.
Koca’nın açıklamalarından önce çıkan satır başları şöyle:
*Yurt dışından getirerek kullanıma aldığımız aşı toplam 18 milyon dozun üzerinde. Bugün itibarıyla 10 milyon doza tekabül eden, dolumu Türkiye’de yapılacak aşı elimize ulaştı.
*Mayıs sonuna kadar toplam 100 milyon dozun Türkiye’ye ulaşmasını bekliyoruz.
*(Sputnik aşısı) Tedariki için görüşmelere başlandı. Uygunluğunun kesinlik kazanmasına dönük test süreci sonrası yaygın kullanıma alınabilecek.
*(Dünya’da kullanımda olan diğer aşılar) Firmalarla görüşmelerimizde haziran ayından önce aşı gelmesi için gayretimiz sürüyor.
Yerli aşı ve yeni aşı tekniği
*(Yerli aşıda Faz-2 çalışmaları) Son gönüllünün ikinci doz aşısı 9 Nisan’da yapılacak, nisan ayı sonunda, son aşama olan Faz-3’e geçilecek.
*Ülkemiz, bugün VLP, yani Virus Like Particle, virüs benzeri parçacık aşısının Faz 1 çalışmalarına başlamıştır. Bu aşı türü, tüm dünyadaki en inovatif aşı adaylarından biridir. Yerli aşı konusunda sıralanacak başka gelişmeler de var. Kısaca değinecek olursam, Faz 1 insan çalışmalarına başlayan bir inaktif aşıyı, Faz 1 çalışmalarına geçmek için birkaç güne ihtiyacı olan bir başka inaktif aşıyı iki örnek olarak anabilirim.
*Aşıda yeni bir teknik söz konusudur. Bu yeni teknikte aşının burundan sprey olarak uygulanması amaçlanmaktadır. İntranazal Kovid aşısı denilen bu aşının da çok yakında Faz 1 çalışmalarına başlanacak. Türk bilim insanlarının bu girişimi sonuçlanırsa bu, dünyadaki ilk intranazal Covid aşısı olacak. Üretim verimliliği son derece yüksek olan bu aşıdan sadece 1 tesiste, yılda 250 milyon doz üretilebilecek.
‘Mayıs sonu, bilemediniz Haziran ayında salgın kontrol altına alınır’
*Çoğu bilim insanına göre, bugün için makul soru şudur, ‘Salgın ne zaman kontrol altına alınır?’ Bunun bir cevabı var, ‘Aşılama tamamlandığında.’ Türkiye için, ‘Mayıs sonu, bilemediniz, Haziran ayı sonuna kadar’ dersek, bu mevcut durumda gerçekçi bir cevap olacaktır.
Öte yandan Koca, Twitter hesabından şunları aktardı: “Bulk halde aşı ifadesinden ne anlamalıyız? Bulk halde aşı, aşının şişelenmemiş şeklidir. Taşımadaki kolaylık sebebiyle bu yol tercih edilmektedir. Elimize bugün ulaşan, önceki 18 milyon doza ilave olacak 10 milyon dozluk aşı bu şekildedir. Şişeleme işlemine başlanmıştır.”