
KEMAL GÖKTAŞ
kemalgoktas@diken.com.tr
@kemalgoktas
Anayasa Mahkemesi (AYM), kapatılan Demokratik Toplum Partisi’nde (DTP) PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevindeki sağlık koşullarına dikkat etmek için yapılan açlık grevini ziyaret eden öğretmene disiplin cezası verilmesinin ‘ifade özgürlüğünün ihlali’ olduğuna karar verdi.
Diyarbakır’da sınıf öğretmeni olarak çalışan Hasan Güngör hakkında, 16 Mayıs 2007’de kapatılan DTP’nin Merkez ilçe binasında cezaevlerindeki koşullara dikkat çekmek amacıyla açlık grevi yapan vatandaşları ziyaret ettiği gerekçesiyle hakkında disiplin soruşturması açıldı. Soruşturma sonunda ‘bir yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezası’ çıktı.
Disiplin soruşturmasıyla ilgili muhakkik raporunda Güngör’ün İmralı’da hükümlü bulunan Öcalan’ın sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla Tutuklu Hükümlü Aileleri Demokratik Hukuk ve Dayanışma Derneği (TUHAD-DER) üyeleri tarafından yapılan açlık grevini ziyaret ettiği belirtildi. Raporda bu ziyaretin devlet memurlarının herhangi bir siyasi parti yararına davranışta bulunamayacağına ilişkin Devlet Memurları Kanunu’nun 7’inci Maddesi’ne aykırı olduğu savunularak disiplin cezası verilmesinin uygun olacağı belirtildi.
Güngör’ün bu cezanın iptali istemiyle açtığı dava Diyarbakır İdare Mahkemesi’nce reddedildi. Karar Danıştay tarafından da onandı.
Öğretmenlikten atıldı
Aynı zamanda Eğitim Sen temsilcisi Göngör hakkında bu kez DTP’nin düzenlediği basın açıklamalarına katıldığı için bir kez daha ‘bir yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması’ cezası verildi. Millî Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, 2008’de fiilin tekerrür etmesinden dolayı Güngör’ün memuriyetten ihracına karar verdi.
Güngör’ün basın açıklamaları nedeniyle verilen disiplin cezasına karşı AYM’de açtığı dava 2016 yılında lehine sonuçlandı ve AYM yeniden yargılama kararı verdi.
AYM, son olarak geçen ay Güngör’ün Öcalan için yapılan açlık grevini ziyaret etmesi nedeniyle verilen disiplin cezasına karşı yaptığı başvuruyu karara bağladı. AYM 1. Bölümü’nün oybirliğiyle aldığı kararda Adalet Bakanlığı’nın gönderdiği görüşe yer verildi. Buna göre bakanlık, Güngör’ün ‘tarafsız bir görünüm sergileme yükümlülüğüne aykırı hareket ettiğine’ ve ‘ilkokul öğretmeni olarak öğrencilerin kişiliklerinin belirlenmesinde etkisinin oldukça fazla olduğuna ve ziyaret ettiği siyasi partinin terör örgütüyle bağlantılı değerlendirerek devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı faaliyetlerin işlendiği bir odak haline geldiği gerekçesiyle 2009 yılında Anayasa Mahkemesi’nce kapatıldığına’ işaret etti.
İfade özgürlüğünün ihlali…
AYM kararında ise başvurucunun açlık grevi yapanları ziyaret etmekten ibaret olan eyleminin bir siyasi parti yararına faaliyet olarak değerlendirilemeyeceği belirtilerek şöyle denildi:“Zira serbest seçimlerin bulunduğu bir ortamda bireyin gerek siyasi tercihlerini yapabilme amacının doğurduğu ihtiyacı gerek siyasal ve toplumsal olaylarla ilgili bilgi edinme merakı ve duyarlılığını gösterme talebi göz ardı edilmemelidir. Söz konusu ziyaret dışında başvurucunun herhangi bir kınanabilir eylemi olduğu yönünde bir tespit bulunmamaktadır.”
AYM bu gerekçeyle Anayasa’nın 26’ıncı Maddesi’nde güvenceye alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve dosyayı yeniden yargılama yapılması için Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne gönderdi.