Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) bünyesinde oluşturulan komisyon, demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarındaki ‘gerileme’ gerekçesiyle Türkiye’nin yeniden siyasi denetime tabi tutulmasını önerdi.
Deutsche Welle’de yer alan habere göre komisyonun 21-23 Kasım tarihlerinde Ankara’ya düzenlediği ziyaretle ilgili enformasyon raporunda, Türkiye’nin 2014 öncesinde olduğu gibi tekrar siyasi denetime alınması tavsiye edildi.
Raporda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL ilan edilmesinin meşru olduğu, ancak sonrasındaki uygulamaların anayasa ve uluslararası hukuk normlarının ötesine geçtiği vurgulandı.
Kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) 100 bini aşkın kişinin gözaltına alındığı, tutuklandığı veya işten çıkarıldığı hatırlatılan raporda bu gelişmeler ‘kaygı verici’ diye nitelendi.
Komisyon, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getiremez hale geldiği sonucuna vardı ve yeniden denetim sürecine dahil edilmesini önerdi.
‘Hukuk devleti’ vurgusu
Komisyon üyesi Mogens Jensen, ‘hukuk devleti’ vurgusu yaparak şunları söyledi: “Darbe girişiminin sorumlularını tespit etmek ve cezalandırmak devletin hak ve ödevidir. Devletin vatandaşlarını koruma ve terörizmin her türüyle mücadele yükümlülüğü de vardır. Ancak sadece hukuk devleti kapsamındaki yanıtlar kalıcı biçimde etkili olacaktır. Türkiye, İstanbul’daki son çifte saldırının ne yazık ki bir kez daha gösterdiği gibi gerçek bir terör tehdidiyle karşı karşıya olsa da bu kuralın dışında kalamaz.”
AKPM’nin siyasi denetim sürecinde şu anda Ermenistan, Azerbaycan, Moldova, Bosna-Hersek, Gürcistan, Moldova, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna bulunuyor.
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik müzakerelerini askıya alınması yönünde tavsiye kararı almıştı. AP’nin kararında, Türkiye’nin darbe girişimine ‘orantısız’ tepki vermesi gerekçe gösterilmişti. Oylamada, müzakerelerin geçici olarak dondurulması 37’ye karşı, 479 oyla kabul edilmişti. 107 parlamenter ise çekimser kalmıştı.