Varlığını istemeden de olsa kabul edecek olmamız bizim gizli servisleri sınırlı, denetlenebilir ve yanlışlarından dolayı hesaba çekilebilir pozisyonda tutmayı istememizi gereksiz kılmaz.
Her kurum gibi MİT de denetime tâbi tutulmalıdır. Uygun olan MİT’in hem parlamento denetimine hem de yargı denetimine tâbi kılınmasıdır.
MİT elbette siyasî otoriteye bağlı olmalıdır, ancak, siyasî otoritenin MİT ile özdeşleşmesi sistemi bir istihbarat sistemine dönüştürür.
MİT’in belli seviyedeki sorumlularının yargısal denetime tabi kılınması özel bir usule bağlanabilir ama yargısal muafiyet asla kabul edilemez. Bu MİT’i istihbarat diktatörlüğüne dönüştürebilir.
MİT’in vatandaşların temel hak ve özgürlüklerine, mahremiyetlerine saygı göstermesi, özel bilgilerini keyfî bir şekilde toplayıp kullanamaması gerekir.
Özel bilgilerin toplanması ancak çok istisnaî hâllerde, geçici olarak ve mutlaka sağlam bir yargı kararına dayanarak yapılabilmelidir.
Gizli MİT belgelerini yayınlayan yayın organlarının muhabirinden sahibine ağır cezaya çarptırılmak istenmesi demokrasiye sığmaz; ayrıca basın özgürlüğüne aykırıdır.
Gizliliği koruma yayın organlarının görevi olamaz, MİT mensuplarının görevidir.