İstiklal Caddesi’nde bu sabah meydana gelen intihar saldırısı, yine istihbarat ve güvenlik açığını gündeme getirdi.
Almanya, iki gün önce Türkiye için ‘terör alarmı’ vermiş, CIA, MİT ve Iraklı Kürt yetkililerden gelen ‘ciddi ve somut saldırı istihbaratı’ üzerine, Ankara’daki büyükelçiliğinin yanısıra İstanbul başkonsolosluğunu ve Alman Lisesi’ni kapatmıştı. Buna karşılık İstanbul valiliği ise Almanları alarma geçiren istihbaratı “Teyide muhtaç bir duyum” diyerek eleştirmişti.

Fotoğraf: DHA
Almanya ilk olarak perşembe günü İstanbul başkonsolosluğunu, Alman Lisesi’ni ve Ankara’daki büyükelçiliğini ‘olası bir saldırı tehdidi’ sebebiyle bir günlüğüne kapatıldığını duyurmuştu.
Bunun üzerine İstanbul valiliğin internet sitesi üzerinden yayınlanan açıklamada Vali Vasip Şahin şöyle demişti: “Bu tür haberlerin ‘terör örgütlerine müzahir kişilerce ülkenin huzurunu bozmak amacıyla’ sosyal medyada yayılmaya çalışılıyor. Bu çerçevede ülkemizde bulunan bazı yabancı ülke temsilciliklerinin de ‘teyide muhtaç duyumlarına’ dayalı olarak ve yetkili kurumlarla irtibata geçmeden tedbirler geliştirmeye çalıştığı ve kamuoyumuzu olumsuz etkileyebilecek tasarruflarda bulunduğu görülmektedir.”
Valiliğin eleştirisine karşın Alman elçiliği ve başkonsolosluğu dün de kapalı kalmıştı. Ardından da Alman hükümeti, saldırı istihbaratının CIA, MİT ve Iraklı Kürt kaynaklardan iletildiğini duyurmuştu.
Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli de, Türkiye’den gelen eleştirilere karşı kapatma kararını savunmuş, saldırı olabileceğine dair ciddi istihbarat bilgisi üzerine karar alındığını belirterek, “Bu uygun, doğru ve gerekliydi” demişti.
17-20 Mart arası denmişti
Spiegel Online’da yer alan haberde, terör saldırısı olacağı yolundaki bilgiyle birlikte saldırıyı yapmasından şüphelenilen bir kişinin ismi ve fotoğrafının da Alman makamlarına iletildiği kaydedilmişti.
Saldırının 17-20 Mart tarihleri aralığında olabileceği belirtilen haberde, İncirlik Üssü’nde görev yapan Alman askerleri için de alarm durumunun geçerli olduğu bilgisi yer almıştı.
Dergi, Alman dışişleri bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerin ne zaman açılacağı konusunda değerlendirmelerin sürdüğünü yazmıştı.