Dalyan’daki caretta carettaların yuvalama alanı olan İztuzu Plajı’nın işletmesinin belediyeden alınarak özel şirketlere verilmesi, Guardian gazetesinde bir İngiliz vatandaşı kadının mücadelesiyle yer buldu.
İztuzu’nda 30 yıla varan mücadele

Guardian gazetesinden Liz Boulter’ın hikayesini kaleme aldığı June Haimoff 1970’lerden bu yana İztuzu’nda yaşıyor. Bölgede adı ‘Kaptan’ olarak geçiyor çünkü 1980’lerin sonunda plajın yapılaşmaya açılmasına karşı da büyük bir mücadele yürütmüş.
O zamanlar kurduğu Kaptan June Deniz Kaplumbağası Koruma Vakfı’yla 30 yıla yakın bir süredir bölgenin ve kaplumbağaların korunması için çalışıyor.
Artık 91 yaşında olan Haimoff şimdi de, İztuzu Plajı’nın işletmesinin Türk-İngiliz ortaklığıyla kurulan Dalçev A.Ş.’ye verilerek ticari ranta açılmasına karşı mücadale ediyor.
‘Oruç’a göre burası boşa harcanan fırsat’

Plaj için kurulan insan zincirlerinden imza kampanyalarına birçok etkinliğe destek veren Haimoff, İztuzu’nu kiralayan Dalçev’in ortaklarından Ramazan Oruç hakkında ‘bu plajı boşa harcanan bir yatırım fırsatı olarak görüyor’ dedi. Haimoff, kiralamayla belediyeye ait halka açık tesislerin yıkılarak çok daha üst sınıflara hizmet veren tesislerin kurulacağını düşünüyor.
Dalçev’in emlak satışından sorumlu müdürü Louise Marie Hollis de Haimoff’un sözlerini doğruladı. Hollis, gazeteye yaptığı açıklamada, plajdaki barakaları sezon bitince gelecek ay yıkmayı planladıklarını söyledi. Hollis’e göre, ‘yeni‘ dönemde tesislerdeki yemekler daha güzel, şezlonglar düzen içinde olacak; ahşap yürüme yolları yapılacak. Tüm bu planlanan yeni tesislerle plaja giriş fiyatı da ‘biraz’ artacak.
Kaplumbağaların Kaptan June’u

Haimoff, Dalçev’le mücadelesinin yanı sıra 30 yıldan uzun süredir deniz kaplumbağaları için yaptıklarıyla da tanınıyor. Haimoff’un vakfı, İztuzu’nda, deniz kaplumbağalarının mavi yengeç türleriyle insanlar tarafından turistik amaçlarla besletilmesinin yasaklanmasını sağlamış.
Kaplumbağaların doğal yollarla avlanma alışkanlıkları bir süredir yapılan bu uygulama yüzünden zarara uğramış ve insanları avlandıklarını sanarak ısırmaya başlamış.
Haimoff’un kampanyalarından bir diğeri ise kaplumbağaların çevredeki teknelerden yaralanmasına engel olmak için teknelere pervane kafesi zorunluluğu getirmeye yönelik.