Bakan Çelik'ten iş güvenliğinde kullanışlı manevra: Takdir Allah'tan, tedbir insandan

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, maden ve inşaat sektörlerinde artan iş cinayetlerinde işçi ve işverenleri sorumlu tutarak ‘savunmaya geçip’, iş güvenliğinde çözümü ‘Allah’a sığınmakta’ buldu.

Radikal’in haberine göre, İntes ve Yol – İş Sendikası’nın düzenlediği toplantıda konuşan Çelik, “Takdir Allah’tan efendim ama tedbir insandan” diye konuştu. İş güvenliğinde ‘takdire kaçma lüksü‘nün olamayacağını da söyleyen Çelik şöyle devam etti: “Bizim görevimiz gerekli önlemleri almaktır. Ondan sonra takdir neyse zaten olacak.”

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

 

Soma ve asansör faciasıyla Çelik’in dili tutulmuş

Bundan önce de 301 işçinin öldüğü Soma faciasının bakanlık olarak başarılarını ‘gölgede bıraktığını’ savunan Çelik, iş güvenliğinde birçok reform gerçekleştirdiğini öne sürerek, “Çok güzel ama diğer taraftan başarılarımıza adeta bir sünger çeken Soma olayı ve asansör faciası karşısında dilimizin tutulduğunu, söylenecek bir şey kalmadığını da burada ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Çelik’in ‘başarı’ listesi uzun

Bakan Çelik, Soma’nın ve Torunlar Center’daki asansör faciasının dışında iş güvenliğinde güllük gülistanlık bir tablo çizdi; çalışma hayatında önemli düzenlemeleri yasalaştırdıklarını, Türkiye’nin her alanda 3-4 kat büyüdüğünü, müteahhitlik alanında ‘destan yazıldığını’, istihdam konusundaki başarılara bütün ülkelerin gıptayla baktığını iddia etti.

Çelik bu tablonun ardından sözlerine şöyle devam etti: “Yani bu kadar başarılar, bu kadar önemli gelişmelere sahne olan Türkiye’ye yakışmayan görüntüler olduğunu bir kez daha burada belirtmek istiyorum. Büyüyelim mi büyüyelim tabi ama önlemlerle büyüyelim.”