Podcast | Zor günler daha da zorlaşıyor lubunyalar için

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, geçen hafta verdiği ‘corona’ hutbesinde virüsün asıl sebebi olarak eşcinselleri, HIV’le yaşayanları ve zinayı işaret etti. Diyanet’in bu söylemi, ciddi itiraz ve muhalefetle karşılaştı. LGBTİ+ haklarını savunan açıklamalar yapan Ankara ve Diyarbakır baroları yönetimi hakkında soruşturma başlatıldı. 

Fotoğraf: Reuters

Bu açıklamalar LGBTİ+’lerin ve HIV’le yaşayanların hayatlarını nasıl etkiledi? Diyanet AKP döneminde nasıl değişti? Türkiye’de LGBTİ+ hakları mücadelesi nereden nereye geldi? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, LGBTİ+ hakları konusunda değişti mi?

Kısa Dalga Podcast‘ten Beril Eski, Diyanet İşleri başkanının açıklamalarını Kaos GL’den avukat Hayriye Kara, gazeteci-yazar Yıldırım Türker, Londra Üniversitesi’nden Ahmet Erdi Öztürk, Sinan Dirlik ve kuir performans sanatçısı Madır Öktiş’e sordu.

‘Özgürlük düşmanı kafa’

Yazar Yıldırım Türker’e göre otoriter yönetimlerde, özellikle de İslami ve faşist siyasi hareketlerde eşcinsellik bir tehdit olarak ele alınıyor, çünkü eşcinsellik, denetlenebilir toplum hayallerini yıkıyor.

Türker şöyle konuştu: “Bu özgürlük düşmanı kafa kadınlara nasıl davranmaları, nasıl giyinip nasıl yaşamaları uygulayarak, elbette erkekliğin şartlarını da belirlemiş oluyor. Eşcinseller, bütün toplumların atılması gereken safrası olarak görüldü iktidarlar tarafından.”

‘Hiçbir şey değişmedi’

Bir eşcinsel olarak Türkiye’de yaşadığı hayata şöyle bir bakan Sinan Dirlik, pek de bir şeyin değişmediği fikrinde: “20’li yaşlarda demokrasi, sendikal haklar, akademik özgürlükler, inanç özgürlüğü, ifade ve örgütlenme özgürlüğü ne bileyim anadilde eğitim hakkı ya da bedeni üzerinde tasarruf yetkisini kimseye bırakmama mücadelesi veren Sinan’la, bugün 50’li yaşlardaki Sinan’ın hayatında inan ki kayda değer hiçbir şey değişmedi.”

‘Söylem sertleşiyor’

Kaos GL’den avukat Hayriye Kara, LGBTİ+ hareketi güçlendikçe, karşıtların söylemlerinin sertleştiğini şu sözlerle anlattı:  “Mücadele büyüdüğü için, söylem de daha da sertleşiyor. Ve aslında Diyanet’in açıklamasında hani tartışılacak bir nokta yok. Devletin bir kurumusun. Arkanda devlet var. O yüzden sen anayasaya, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uymak zorundasın.” 

Diyanet İşleri ve barolar arasında yaşanan tartışmanın gerisinde yatan nedenleri ve eşcinsellere etkilerini aşağıdaki linkten dinlemeye devam edebilirsiniz.