Yüksek gelirliye vergi artışı ekime ertelendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gündemindeki ekonomi paketi yasa teklifinin vergiyle ilgili kısmında yer alan ultra lüks konut satışları ve yüksek geliri olanlara yönelik vergi düzenlemesi bu döneme yetişmesi mümkün olmayacağı için ekim ayına ertelendi.

Fotoğraf: Reuters

Bütçe açığının yılın ilk beş ayında yüzde 225 artış göstermesinin ardından daha fazla bozulmanın önüne geçmeyi amaçlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı gelir vergisi başta olmak üzere bazı vergilerde artış yoluna gitmeye hazırlanıyor. Pakette, vergi geliri yıllık 1 milyon liranın üzerinde olanların vergisinin yüzde 50’ye yakın bir orana çıkarılması ve ultra lüks konuta yüksek vergi getirilmesi düzenlemesi de yer alıyordu.

Reuters’a bilgi veren iki kaynak, ultra lüks konut satışları ve yüksek geliri olanlara yönelik vergi düzenlemesinin bu döneme yetişmesinin mümkün olmayacağını belirtti.

Bir yetkili şunları söyledi: “TBMM’nin 1 Temmuz olarak öngörülen tatile girme dönemi 15 Temmuz gibi planlanıyor ve gündemde üç teklif var. Bu teklifler arasında mevcut haliyle vergi düzenlemeleri paketi yok. Bu kapsamda madde sayısının azaltılması kararlaştırıldı. Bu nedenle ultra lüks konut satışları ve gelir vergisi dilimine dair düzenleme pakette yer almayacak.”

Bir başka kaynak ise şöyle konuştu: “Değerlendirme yapılıyor. TBMM’nin çalışma takvimine bağlı olarak bazı maddeler tekliften çıkarılıyor. Ultra lüks konut ve gelir vergisine ilişkin maddeler ekime bırakıldı. Teklifte madde sayısının azaltılması ihtiyacı doğdu. Çünkü takvim oldukça sıkıştı. Başka bazı maddeler de tekliften çıkmak zorunda kalabilir.”

Kaynaklar, teklif hakkında son değerlendirmenin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın çarşamba günü Türkiye’ye dönmesinin ardından yapılacağını aktardı.

Bütçe tutmayınca: Yeni vergiler yolda, ‘Merkez’den Hazine’ye kar payı

Mayıs ayında merkezi bütçe 4.5 kat fazla açık verdi

Merkez Bankası’nın 40 milyar lirası Hazine’ye aktarılacak

Hazine’den nisanda 14 milyar lira açık

Merkez Bankası’ndan Hazine’ye ‘avans’ın miktarı belli oldu: 37 milyar lira