İddia: Erdoğan, 'S-400'lerden vazgeçin' diyen Pence'i geri çevirdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Rusya’dan alınacak S-400 füzelerinden vazgeçmeleri için kendisini arayan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’i geri çevirdiği öne sürüldü.

Fotoğraf: Reuters

Londra merkezli Middle East Eye sitesinden Ragıp Soylu’nun aktardığına göre habere konu olan telefon görüşmesi geçen hafta yapıldı. Adı verilmeyen iki Türk yetkilinin aktardığı bilgilere dayandırılan haberde ABD Başkanı Donald Trump’ın selamını ileten Pence’in Erdoğan’dan Moskova ile varılan anlaşmanın iptal edilmesini istediği belirtildi.

Türkiye’nin alternatif olarak Patriot sistemlerine yönelmesini isteyen Pence, anlaşmanın hâlâ masada olduğunu da sözlerine eklemiş.

Ancak Erdoğan Moskova ile varılan anlaşmanın ‘geri dönülemez bir noktada olduğu’ mesajını vermiş. Erdoğan, Patriotların ‘zamanında teslimat, ortak üretim ve teknoloji transferi’ndeki sıkıntıları nedeniyle tercih edilmeyeceğini aktarmış.

Pence bunun üzerine teslimatın hızlandırılabileceğini, ancak diğer konularda teminat veremeyeceğini söylemiş.

Türkiye ya da Beyaz Saray telefon konuşmasıyla ilgili kamuoyuna bir açıklama yapmazken görüşmeye ilişkin haber henüz yalanlanmış değil.

ABD Patriotlar için yarına kadar mühlet verdi; Türkiye ise S-400 anlaşmasına ‘sadık’

ABD endişeli: S-400’ler bizim sistemlerimizle birlikte olmaz, Türkiye tercih yapsın

ABD Türkiye’ye S-400 uyarısını yineledi: Anlaşmadan vazgeçin

Merkez’in ‘sıkı duruş’uyla iki ayın en düşüğüne inen dolar ‘S-400’le yükselişte

Türkiye’ye Patriot satışı için kritik adım: ABD dışişlerinden onay çıktı

ABD’nin Patriot onayı Rusya’yı kaygılandırmadı: S-400’ü etkilemez

ABD’den S-400 çıkışı: Türkiye, Rusya ile Batı arasında seçimini yapsın

Pentagon: S-400 alımı F-35 dışındaki uçak ve helikopter anlaşmalarını da etkileyebilir

S-400’lerde son durum: ‘Anlaşmaların hepsi sağlandı’

S-400 anlaşması imzalandı

S-400 işi böyle bitti: 1 milyar 125 milyon peşin, 1 milyar 375 milyon dolar borç

ABD Türkiye’nin S-400 aldığına hala inanmıyor: Alma olasılığından kaygılıyız

Erdoğan: S-400 anlaşması tamam

Savunma bakanı noktayı koydu: Rusya’dan S-400’ler alındı, gerisi detay

NATO komutanı: S-400’lere karşı Türk yetkililere baskıyı sürdüreceğiz

Rus yetkili: Türkiye’nin aldığı S-400’lerin maliyeti 2 milyar dolardan fazla

NATO yetkilisi: Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının ‘sonuçları’ olur

Rus basını: Rusya, S-400’lerin şifrelerini ve kontrolünü Türkiye’ye vermeyecek