IŞİD 'halifesi' Musul'dan biat çağrısı yaptı, 'Hatalıysam yol gösterin' dedi

Irak ve Suriye’de geçen hafta hilafet ilan eden ve adını ‘İslam Devleti’ne değiştiren Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) lideri Ebubekir el Bağdadi’ye ait olduğu öne sürülen bir video yayımlandı. Bağdadi, 21 dakika uzunluğundaki videoda tüm Müslümanlardan kendisine biat etmelerini istedi.

bagdadi

Hilafet ilanından sonra ilk kez görüntülen Bağdadi’nin, videoda örgütünün kontrolünde olan Musul’da Selçuklular döneminde inşa edilen El Nuri Camisi’nde bulunduğu öne sürülüyor. Buna göre, geçen hafta Irak ordusunun bombardımanında öldürüldüğü öne sürülen IŞİD lideri, cuma hutbesinde tüm Müslümanlardan kendisine biat etmelerini talep etti.

‘Halifelik bir yük’

Videoda Bağdadi olduğu savunulan kişi, ‘İslam devleti‘nin kuruluşuna övgüler düzüp ”Bir lider atamak, Müslümanların onyıllardır gözardı ettiği bir yükümlülük” diyor. Bağdadi, kendisinin halife veya lider olmak istemediğini söyleyip bu konumları ‘yük‘ diye nitelese de, ”Ben sizin liderinizim ama en iyiniz değilim. Dolayısıyla doğru yaptığımı düşündüğünüzde bana destek verin ve hatalarımı gördüğünüzde, yol gösterin” diye konuşuyor.

Bugüne kadar yüzünü gizleyen Bağdadi, ABD’nin beşi kişilik en çok arananlar listesinde. IŞİD liderinin başına 10 milyon dolar ödül konmuş durumda.