Kredili konut satışları, döviz kurlarına bağlı olarak ekonomik sıkıntının hissedilmeye başlandığı ağustos ayında yüzde 67.1 gerilerken, toplam konut satışlarındaki düşüş de yüzde 12.5’i buldu. Dövizdeki yükselişin etkisiyle yabancılara konut satışları ise yüzde 129.9 yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.5 azalarak 105 bin 154 düzeyine geriledi.
Türkiye genelinde kredili konut satışları (ipotekli satış) da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67.1 azalarak, 12 bin 743 düzeyine indi ve toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 12.1 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.6 azalarak 49 bin 362 düzeyine inerken, toplam konut satışları içindeki payı da yüzde 46.9 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.4 azalarak 55 bin 792’ye indi.
Yabancılara yapılan konut satışları ise, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 129.6 artarak 3 bin 866 düzeyine tırmandı. Ağustos ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 944 konut satın aldı.
Ağustosta temmuza göre düşüş de sıradışı
Geçen temmuzda ise konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.9’luk artışla 123 bin 873’e ulaşmıştı. Konut satışlarının alışılagelmiş seyri ağustos ve takip eden aylarda temmuza göre yükselen bir grafik gösteriyor. Ancak temmuza göre ağustosta görülen yaklaşık yüzde 14’lük düşüş de geleneksel eğilimi kıran başka bir keskin düşüş eğilimine işaret ediyor.
Geçen seneden kat kat az: İndirimli konutta ilk haftada umulan olmadı
Beş yılda 79 konuttan sonra: Arap turistler Ordu’da ilk kez fındık bahçesi satın aldı