'Ortaköy Camii'ne 50 yıl önce kaçak kat çıkılmış!

 

Üç yıllık restorasyon sonrası bugün yeniden ibadete açılacak olan ‘Ortaköy Camii‘ne önceki restorasyonlarda kaçak kat çıkıldığı belirlendi.

Ortaköy Camii‘ diye bilinen Büyük Mecidiye Camii, Sultan Abdülmecit tarafından 1853 yılında dönemin en ünlü Ermeni mimarlarından Nigoğos Balyan’a Barok üslubuyla yaptırılmış, bugüne dek altı defa restore edilmişti. Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, önceki restorasyonlarda yapılan birçok hata nedeniyle caminin orijinal halinden çok uzaklaştırıldığını ve camiye 1964 yılında kaçak kat çıkıldığını söyledi.

20140606 camii

‘Taşların üzerine çimento kaplanmış’

Radikal gazetesinin haberine göre Ertem, “1964 yılında yapılan restorasyonda caminin iç kısmına daha çok cemaate yer açabilmek için kaçak bir kat çıkıldığını tespit ettik. Camiyi orijinal haline getirmek için bu katı yıktık” dedi. Ertem, “Restorasyon sırasında resmen iğneyle kuyu kazdık. Taşların üzerinde çimento harcıyla uygulamalar vardı. Çimento taşlara çok zarar vermiş. Bu betonlar tek tek sıyrılarak temizlendi. En önemli çalışmalarımızdan biri de çok az sayıda ustası bulunan ve sadece saraylarda kullanılan Şutuk uygulamasını camide kullanmamız oldu.

Klasik Osmanlı mimarisinden modern usule geçişin önemli eserlerinden birisi sayılan camideki üç yıllık restorasyona 6 milyon TL harcanarak dış cephe konservasyonları ve minare onarımı yapılmıştı. Ortaköy Camii bugün Cuma Namazı sonrası Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından tekrar ibadete açılacak.