Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Kanal İstanbul projesinde artık ihale aşamasına gelindi” dedi.

Erdoğan, başbakanlığı döneminde ‘çılgın proje’ olarak tanıttığı Kanal İstanbul’un etüt proje sözleşmesi eylül ayı başında imzalanmıştı.
Projenin yapılması durumunda sadece Marmara’da değil Ege ve Karadeniz’de de doğa felaketine yol açacağı uyarısı yapılıyor.
Erdoğan konuyla ilgili ekim ayında yaptığı açıklamada ‘çılgın proje’nin temelinin yıl sonunda ya da 2018 başında atılacağını söylemişti.
‘Çılgın proje’de İstanbul Boğazı’na paralel yeni bir kanal açılması başta olmak üzere, yapım aşamasında çıkarılması beklenen 2.7 milyar mektreküp hafriyatla Marmara ve Karadeniz’deki çıkış noktalarına yapay adalar kurulacak.
Projelere göre, adalara da ayrı isimler verilmesi planlanıyor. Yetkililer, adaların üzerinde yapılacak projenin henüz netleşmediğini belirterek “Adalarda hayat olacak. Restoranlar olabilir. Dünyada bunun örnekleri bulunuyor” demişti.
Bu adalara yönelik deniz trafiği de oluşacak. Kanal çıkışlarında ve adalarda, liman ve yanaşma alanları olacak.
Şu anda üç olarak planlanan adaların sayısı büyüklüğü ve konumu da fizibiliteyle hafriyata göre netleşecek.