KBY'den Türkiye sınırına ortak güç önerisi

 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY), Türkiye ile arasındaki stratejik sınır geçişinde Irak ordusuyla ortak birlik konuşlandırılmasını önerdi.

Fotoğraf: Reuters

Ortak birliklerin, IŞİD ile mücadeleye destek veren ABD öncülüğündeki koalisyondan gözlemcilerle beraber bölgede yer alması planlanıyor.

KBY açıklamasında, konuşlanma, ‘Irak anayasasına uygun bir anlaşma sağlanıncaya kadar sınırlı ve geçici bir düzenleme getiren bir iyi niyet göstergesi ve güven kurucu bir uygulama’ olarak nitelendi.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Irak hükümetinin, KBY tarafından hak iddia edilen alanlarda ve Kürt bölgesinde bulunan uluslararası sınır kapılarında denetimi ele almak için 16 Ekim’de başlattığı askeri operasyonları cuma günü durdurmuştu.

Abadi, Bağdat’ın yasadışı ilan ettiği 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumunda Iraklı Kürtlerin bağımsızlık lehine oy vermelerinden sonra KBY’ye karşı ekonomik ve askeri misilleme başlatmıştı.

Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat yönetimi sınır kapılarının kontrolünün merkezi yönetime devredilmesi gerektiğini açıklamıştı.

Irak birliklerinin operasyonunun başladığı 16 Ekim’deki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, hükümete Halil İbrahim Sınır Kapısı’nın merkezi Irak yönetimince devralınması sürecinin başlatılması tavsiyesinde bulunulmuş ve MGK’nın ardından düzenlenen bakanlar kurulu toplantısında bu çalışmaların başlatılmasına karar verilmişti.

Son olarak, peşmergelerin kontrolündeki Halil İbrahim Sınır Kapısı, Irak merkezi yönetimine teslim edilmişti.

Türkiye tarafında Habur Sınır Kapısı adını alan bu kapı, Türkiye ile Irak arasındaki en önemli geçiş.

Irak ordusu, Kürt bölgesiyle Suriye arasındaki sınırda denetimi de ele almak üzere bir Irak askeri heyetinin de hazırlık yaptığını açıklamıştı.

Başbakan Binali Yıldırım da önümüzdeki dönemde Tel Afer üzerinden yeni bir sınır kapısını hizmete açmak için Irak hükümetiyle anlaştıklarını belirtmişti.

Başbakan duyurdu: Habur Sınır Kapısı Irak merkezi yönetimine teslim edildi

Irak başbakanı: Peşmerge ya Irak ordusuna katılacak ya da küçülecek

Türkiye ve Irak, Habur’a alternatif Ovaköy için ‘fikir birliği’ne vardı

OHAL uzatılıyor, KBY’ye hava sahası kapatıldı, Habur’u Irak devralacak

MGK: OHAL uzasın, KBY’ye hava sahası kapatılsın, Habur’u Irak devralsın

Ankara: Irak hükümetiyle her türlü işbirliğine hazırız