'Erdoğan siyasi facia yarattı'

New York Times gazetesi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye’yi otoriter bir devlete dönüştürdüğünü’ yazdı. Yolsuzluk operasyonu sonrası yaşanan siyasi gelişmelerin ele alındığı ‘Türkiye yolundan saptı’ başlıklı bir başyazıda şu ifade kullanıldı:

‘Otoriter devlete dönüştürüyor’

“Erdoğan geçen hafta Brüksel’de Avrupa’yla ilişkilerini düzeltmeye çalışıyordu. Fakat ülkesinde yarattığı siyasi faciadan dolayı çözümü öncelikle kendisinde araması lazım. Bir zamanlar model bir Müslüman demokrasinin lideri olarak övgüler düzülen Erdoğan, ülkesini şimdi sadece Türkiye için değil, aynı zamanda NATO’daki müttefikleri için de tehlike içeren otoriter bir devlete dönüştürüyor.”

‘Kışkırtıcı bir söylem kullandı’

Son gelişmelerin AKP’yle ‘eski müttefiki’ Fethullah Gülen’in destekçileri arasındaki ‘siyasi savaş’a dayandığını yazan gazete, yolsuzluk operasyonu sonrası emniyet ve yargıda yapılan görev değişikliklerinin yanı sıra Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) planlanan değişikleri de hatırlattı. Gazete, “Tüm bunlar yaşanırken Erdoğan sonsuz komplo teorilerinden söz edip durdu, kışkırıtıcı bir söylem kullandı. Hatta, Amerikan ihanetine yönelik imada bulunup ABD Büyükelçisi’nin bile sınır dışı edilebileceğinden dem vurdu” ifadesini kullandı.

‘Gezi Parkı’nda da görmüştük’

Gazete, yolsuzluk soruşturmasının siyasi olabileceğini vurgulasa da, Gezi Parkı eylemlerini de hatırlatarak Erdoğan’a demokrasi çağrısı yaptı: “Erdoğan, soruşturmanın raydan çıkarmak yerine adil ve şeffaf biçimde yürütülmesinde ısrarcı olmalı. Geçen Haziran’daki protestolarda göstericilere yapılan baskıda da görüldüğü gibi, Erdoğan’ın muhalefeti acımasızca bastırması yeni bir şey değil. Bu tür adımlar, AB’nin üyelik için Türkiye’den talep ettiği demokratik reformlara zarar veriyor, ki bu üyelik her zamankinden de daha büyük risk altında olabilir. Dahası, bu adımlar NATO üyelerinin temel kurallarıyla da çelişiyor.”

‘Obama güçlü mesaj vermeli’

New York Times, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in Brüksel’de ‘Avrupalılar Türkiye’den hukukun üstünlüğüne dönmeli’ derken haklı olduğunu belirtip, yazıya şöyle son verdi: “Obama yönetimi de Erdoğan’a güçlü bir mesaj vermeli. Türkiye’nin güçlükle kazandığı demokrasisini mi geliştireceği, yoksa otoriter bir devlet mi haline geleceği sorusu sadece Türkler için değil, aynı zamanda bölgesel istikrar ve NATO’daki müttefikleri için de kritik önem taşıyor.”

Orijinal metin için