Ahmet İnsel: Bu anayasa değişikliğine evet demek, yeni bir tahakküm arzusuna teslim olmaktır

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Bütün gücü bir kişi veya mercide toplayan anayasa değişikliği önerisinin, Meclis’teki AKMHP koalisyonundan yeterli evet oyu alma ihtimali yüksek. Buna karşılık, nisan başı yapılması öngörülen halkoylamasından evet çıkma ihtimali, etkili muhalefet yapma olanakları kısıtlı olmasına rağmen, şimdilik ortada gözüküyor.

…Toplumun takriben üçte ikisi kendini muhafazakâr olarak tanımlıyor. AKP sözcüleri, iki yüz yıllık modernleşme çabalarının hesabını sorma, aslına dönme ve medeniyet değiştirme temalarını işlerken, bu muhafazakar çoğunluğun bu yönde mobilize edileceği güveniyle davranıyorlar. Tayyip Erdoğan’a en az on-on iki yıl daha iktidarda kalma olanağı vermesinin yanında, daha uzun bir dönem de muhafazakâr-milliyetçi şeflerin seçileceği güveniyle bu tek adam ve devlet partisi iktidarı rejimini dayatıyorlar. Aynı zamanda toplumsal bölünme ateşini de körüklemiş oluyorlar.

Bu anayasa değişikliğine evet demek, yeni bir tahakküm arzusuna teslim olmanın yanında, bu üç çatışma alanının daha fazla aktive olması ve Türkiye toplumunda birlikte yaşama arzusunun iyice yıpranması tehlikesini körüklemek anlamına geliyor.

Ahmet İnsel’in yazısı